Dostupni linkovi

Američki republikanci blokirali reformu NSA


Američki Senat odbacio je u utorak ambiciozni projekt reforme Nacionalne službe sigurnosti (NSA), unatoč potpori predsjednika Baracka Obame.

Pristaše reforme NSA sakupili su 58 glasova a bilo im je potrebno 60 da bi tekst stavili na dnevni red gornjeg doma Kongresa i otvorili raspravu.

Gotovo svi republikanci glasali su protiv, neprijateljski raspoloženi prema preradikalnoj reformi ovlasti NSA koja je u središtu skandala otkad je Edward Snowden predao tajne dokumente Guardianu u lipnju 2013.

Ovakav današnji ishod znači da će rasprava biti pomaknuta na 2015., najkasnije 1. lipnja kada Kongres mora obnoviti zakon o NSA ili će on u potpunosti isteći.

"Ovo je vjerojatno bila najbolja prigoda da se reformira program telefonskog prisluškivanja a da vlada istovremeno zadrži mogućnost koristiti ga kako bi spriječila terorističke napade", rekla je Dianne Feinstein, demokratska predsjednica obavještajnog odbora.

"Blokada znači da će zakon koji jamči programe masovnog nadzora biti na snazi najmanje još šest mjeseci", rekao je Centar za demokraciju i tehnologiju, jedan od brojnih saveza koji su davali potporu nacrtu reforme.

XS
SM
MD
LG