Dostupni linkovi

logo-print

Raspisana međunarodna tjeralica za Kušićem


Nakon više od 20 godina od zločina za koje se tereti raspisana je međunarodna tjeralica za ratnog zapovjednika Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i istaknutog člana Srpske demokratske stranke (SDS) Rajka Kušića.

Tjeralica je izdana nakon što je tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu za ratne zločine protiv bošnjačkih civila na području općine Rogatica i okolice (1992-1995), a u kojoj se tereti Kušića za ubojstvo preko 150 osoba, kao i za učešće u zatočavanju, silovanju, mučenju i prisilnom premještanju.

„Optuženi se tereti da je koordinirao aktivnosti vojnih i policijskih snaga na području općine Rogatica u kojima je gotovo cjelokupno nesrpsko stanovništvo općine, odnosno više tisuća osoba bošnjačke nacionalnosti, prisilno preseljeno van teritorija Republike Srpske.“, stoji u optužnici protiv Kušića, kojeg su mnogi svjedoci opisali – kao ratnog gospodara života i smrti u Rogatici.

Naime Kušić, koji se trenutno nalazi u Beogradu, često je spominjan na haškim suđenjima za ratne zločine, poput suđenja bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i zapovjedniku Glavnog štaba VRS-a Ratku Mladiću – budući da se obojica terete po zapovjednoj odgovornosti i za zločine koji su se dogodili u Rogatici.

Optužnica tužiteljstva je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, a tužiteljstvo predlaže saslušanje čak 216 svjedoka i vještaka te uvrštavanje 352 dokaza.

XS
SM
MD
LG