Dostupni linkovi

Oštre osude govora mržnje Amfilohija Radovića


Mitropolit Amfilohije Radović
Mitropolit Amfilohije Radović

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić pozvao je državne institucije da reaguju na govor mržnje i potencijalni poziv na linč Bošnjaka, koje izjavama produkuje mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije Radović.

Povod za reakciju Fejzića je posljednja izjava Amfilohija Radovića koji je u subotu u Kolašinu između ostalog rekao da su „dvije opake i otrovne bolesti harale ovim prostorima – poturčenjaštvo i brozomora“.

Tome je prethodila nedavna Amfilohijeva izjava o pripadnicima islama koje je nazvao "lažnim ljudima sa lažnom vjerom“, a njihovo učenje "duhovnom smrću“.

Pozivajući državne organe da se pozabave Amfilohijevim izjavama, reis Rifat Fejzić je, kako prenose crnogorski mediji, naglasio daizjava mitropolita Amfilohija govor mržnje, te da na ovakav način on ponižava i vrijeđa muslimane.

Rifat Fejzić
Rifat Fejzić

“Na svakom skupu na kojem je on prisutan, njegove izjave se pretvore u govor mržnje. Ne znam zbog čega je to izraženo u zadnje vrijeme, ali je nažalost tako. Skoro smo imali priliku da čujemo njegovu izjavu o istragama poturica. Ja sada pitam da li je ovo neki poziv na linč muslimana? Zna li mitropolit Amfilohije da su devedesete godine iza nas, da živimo u novim okolnostima?“, kazao je Fejzić.

Fejzić očekuje da će se javiti sljedbenici hrišćanstva u Crnoj Gori i dići svoj glas.

„Ako riječi mržnje dolaze sa ovakve adrese, i ako se vjera koristi kao instrument za mržnju, onda je to jednako katastrofi. Ako postoje bolesti, onda bi Amfilohije trebalo da se stidi onih ljudi i ratnih zločina koji su iz crkava blagoslovljeni od kolega mitropolita Amfilohija. Ti ljudi, koji su dobijali blagoslov su likvidirali, ubijali, silovali i palili kuće muslimanima u Bosni i Hercegovini. Mitropolit Amfilohije bi trebalo da se stidi i da nazove bolešću one svoje kolege koji su iz svojih hramova podržavali 'škorpione' da ubijaju nevine ljude, da počine genocid", istakao je Fejzić.

Amfilohijevu izjavu je oštro kritikovao i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo koji je ocjenio da Srpska pravoslavna crkva zloupotrebljava naziv Mitropolije Crnogorsko-primorska, te pod Crnogorskim imenom nekažnjeno širi vjersku, rasnu i nacionalnu mržnju prema drugim nacijama, vjerama, religijama i kulturama u višenacionalnoj Crnoj Gori.

„Na taj način ona sukobljava Crnogorce sa svima ostalima u Crnoj Gori zloupotrebljavajući njihovo nacionalno ime. Njena agresija je naročito prisutna u posljednje vrijeme prema muslimansko-bošnjačkom narodu u Crnoj Gori i islamu“, saopštio je mitropolit CPC Mihailo.

XS
SM
MD
LG