Dostupni linkovi

Predsjednik HDZ-a BiH nezadovoljan jučerašnjim dogovorom


Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je nepotrebnim prejudiciranjem pokušaj Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte (DF) Željka Komšića da u nedjelju naprave okosnicu koalicije na državnoj razini, bez obzira tko od Hrvata ili Srba ima većinu.

- Očito je da sada njih dvojica igraju neku igru da se malo stvari zaokrenu. Na sastanku SDA i HDZ imali smo pristup da utemeljimo vlast odozdo prema gore i da ona bude homogena po strukturi. Očito je da im je sada taktika malo drukčija - rekao je Čović za današnje bh. izdanje Večernjeg lista, komentirajući susret čelništava SDA-a i DF-a koji su u nedjelju popodne postigli dogovor o programskim načelima, a nakon toga i zajednički dogovor o programskim načelima sa Savezom za promjene (SDS, PDP i NDP) te su izrazili spremnost zajedno nastupiti u Vijeću ministara.

Čović je pojasnio kako je uzalud trošiti vrijeme na druge koalicije ako Dodik uspostavi vlast u sljedećih petnaestak dana te je opetovao kako stranke iz Sarajeva žele izigrati dogovor da u vlasti budu pobjednici kod Srba, Hrvata i Bošnjaka.

- Onaj tko ima vlast u Republici Srpskoj naš je partner, tko god to bio. Sada bi besmisleno bilo bez te vlasti praviti neku drugu vlast, jer bismo time po strani stavili dio države koja se zove RS" - pojasnio je Čović.

On je ocijenio provokacijom izjavu potpredsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako bi bilo bolje da se brine za poziciju Hrvata nego da štiti čelnika SNSD-a Milorada Dodika.

Inače, nakon sinoćnjeg dogovora između SDA, DF-a i Saveza za promjene (SDS, PDP i NDP) upućen je poziv HDZ-u BiH da se pridruži njihovim programskim načelima.

XS
SM
MD
LG