Dostupni linkovi

Ekspert stiže vrlo brzo, češljanje EULEX-a


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Pravni ekspert EU koji će imati nadležnost za proveravanje navoda o povezanost EULEX-a sa korupcijom, biće imenovan veoma brzo, prenosi dopisnik RSE iz Brisela Rikard Džozvijak. Takav potez najavila je šefica za bezbednost I poljnu politiku EU Federika Mogerini.

“Za Mogerini je je sve ovo krajnje neugodno, imajući u vidu činjenicu da se u izveštajima pominju mahom italijanske diplomate, a sama Mogarini je Italijanka. Za nju je to prioritet kojim će se promptno pozabaviti. Mislim da ćemo imati informacije već do kraja nedelje jer je ona pod pritiskom, pre svega od strane evropskog parlamenta, da imenuje nekoga. Takođe, ovim će se pozabaviti i OLAF, telo EU koje se bavi sprečavanjem prevara”.

Misija budućeg eksperta će biti da prođe korz čitavu strukturu EULEX-a, da sprovede detaljnu proveru svega što se tamo događalo. Potez koji je preduzela Mogerini uklapa se njenu najavu da je zapadni Balkan na vrhu liste najbitnijih pitanja za nju i njen tim.

“Kada je reč o zapadnom Balkanu i ona i komesar za proširenje Johanes Han će se u velikoj meri na to fokusirati. Reč je o političarima iz Italije i Austrije, koji su veoma zainteresovani za zapadni Balkan. Već su nagovestili da će se pozabaviti mnogim pitanjima, ne samo na Kosovu, već i u Bosni. Dakle, ovo je za nju prvi pravi test i zbog toga je neophodno da postigne uspeh. Još jedan problem sa kojim se Mogarini suočava jeste činjenica da je Fernando Đentilini, koji je bio specijalni predstavnik EU na Kosovu, sada direktor za Zapadni Balkan Evropske službe za spoljne poslove. Dakle, čovek koji je njena desna ruka na zapadnom Balkanu je neko ko je politički umešan u rad EULEX-a. On je takođe Italijan i to sve skupa je vrlo neprijatno, tako da se ona našla u veoma teškoj situaciji i mora da raščisti stvari”, javlja Džozvijak.

XS
SM
MD
LG