Dostupni linkovi

Japan: Odobreno ponovno pokretanje dva nuklearna reaktora


Japanski grad Sacumasendai odobrio je danas ponovno pokretanje nuklearne centrale na svojoj teritoriji, što je prvi put od katastrofe u Fukušimi marta 2011. godine.

Gradsko vijeće je velikom većinom glasova odobrilo da se ponovo puste u rad dva reaktora centrale Sendai, koji su važan izvor prihoda i radnih mjesta u ovom gradu od 100.000 stanovnika koji se nalazi hiljadu kilometara jugozapadno od Tokija.

Za pokretanje nuklearne centrale glasalo je 19 od 26 predstavnika gradskog vijeća, četiri su bila protiv, a troje je bilo uzdržano. Međutim, pokretanje centrale biće tek naredne godine jer kompanija "Kjušu Elektrik paur", koja održava centralu mora najprije da obavi testiranje bezbjednosti ove centrale.

Japan je progresivno zaustavio rad svojih 48 nuklearnih reaktora nakon katastrofe u Fukušimi, najvećoj nuklearnoj katastrofi nakon 1986. godine u Černobilu.

Da bi nadoknadio gubitak nuklearne energije, koja pokriva skoro trećinu svoje potrošnje električne energije, Japan je morao da poveća svoj energetski uvoz, koji je opteretio japansku ekonomiju.

XS
SM
MD
LG