Dostupni linkovi

Madrid: Prvi korak ka zabrani "konsultacije građana"


Španska Vlada preduzela je sinoć prvi korak ka blokadi "konsultacije građana", koju je region Katalonije namjeravao da održi narednog mjeseca umjesto referenduma o nezavisnosti.

Katalonija je početkom ovog mjeseca odustala od planova za održavanje referenduma, koji je bio planiran za 9. novembar, ali je najavljeno da će obaviti neobavezno glasanje otvoreno za svakoga ko želi da da svoj glas.

Španski premijer Marijano Rahoj poručio je da će blokirati ovu inicijativu ukoliko bude utvrđeno da je nelegalna. On je juče od Državnog savjeta zatražio mišljenje o ovom neobaveznom glasanju, što je prvi korak ka sprečavanju održavanju "konsultacije građana".

U saopštenju objavljenom na internet stranici španskog premijera ističe se da je Rahoj od Savjeta zatražio da hitno iznese svoju odluku kako bi mogao da je iznese na sastanku Vlade krajem sedmice.

Predsjednik Katalonije Artur Mas je tokom ovog mjeseca izjavio da je odustao od plana za održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije, ali da će, umjesto toga, obaviti "konsultacije građana" sa listićima i glasačkim kutijama, što je, navodi on, u okviru zakona.

XS
SM
MD
LG