Dostupni linkovi

Ukrajina: Prozapadni blok u vođstvu


Porošenko na konferenciji za novinare nakon izbora
Porošenko na konferenciji za novinare nakon izbora

Politički blok predsednika Petra Porošenka osvojio je najveći broj glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Ukrajini, a dobar rezultat ostvarile su i druge dve proevropske stranke, nezvanični su rezultati upravo okončanih izbora u Ukrajini dobijeni na osnovu ankete.

Agencija Rojters javlja da je njegova politička grupacija osvojila oko 23,1 procent glasova, Narodni front bivšeg premijera Arsenija Jacenjuka dobio je 21.2 odsto, a prozapadna stranka Samopomoć, uglavnom sastavljena od aktivista civilnoga društva koje vodi bivši gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij, 13.4 odsto glasova.

Agencije javljaju da je Opozicioni blok svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča dobio 7,6%, Radikalna partija Oleha Lijaška 6,4 odsto, radikalna nacionalistička partija "Svoboda" 6,3 odsto, dok je Otadžbina bivše premijera Julije Timošenko osvojila 5,6 procenata.

Predsednik Porošenko izjavio nakon objavljivanja preliminarnih rezultata da su građani Ukrajine pokazali da podržavaju njegov plan za okončavanje separatističkog konflikta, demokrakratskih reformi i zauzimanje prozapadnog kursa.

On se zahvalio biračima na stvaranju „demokratske, reformske, proukrajinske i proevropske večine“.

"Ustavna većina - više od tri četvrtine glasača koji su učestvovali na glasanju - snažno i neopozivo su podržali evropski kurs Ukrajine", rekao je Porošenko u obraćanju naciji.

Porošenko je rekao da očekuje brzo formiranje nove vladajuće koalicije pošto bi odlaganje reformi vodilo u sigurnu smrt.

U obraćanju pristalicama u stranačkom sedištu, Porošenko je rekao da će pregovori o vladi početi u ponedeljak i da neće trajati više od 10 dana.

Iako Porošenko i Jacenjuk vode dve rivalske partije, obojica su prozapadno orijentisani i u kampanji su se zalagali za reforme koje bi povratile propalu ekonomiju, navodi AP.

Generalni sekretar Saveta Evrope Tornbjorn Jagland pozdravio je održavanje parlamentarnih izbora u Ukrajini.

"Današnji izbori su bili jasan izraz želje ukrajinskog naroda za mirom, demokratijom i jedinstvom zemlje", kaže se u Jaglandovom saopštenju.

Iako oko 36 miliona ljudi ima pravo glasa, glasanje nije održano u 15 izbornih okruga u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, saopšteno je na internet stranici Centralne izborne komisije, a prenose agencije. Uprkos tome, OEBS je saopštio da su izbori u Ukrajini legitimni.

"Nemamo nikakvo pravo da govorimo da zbog neučestvovanja određenih teritorija Ukrajine na izborima možemo da ocenimo ili nagovestimo da ovi izbori mogu biti nelegitimni", rekla je šefica posmatračke misije Parlamentarne skupštine OEBS-a Doris Barnet tokom posete biračkom mestu u Domu oficira u Kijevu, prenosi agencija Ukrinform.

Barnetova je uverena da oni koji govore o tome "stavljaju u sumnju čitav proces i žele da diskredituju same izbore", navodi ukrajinska državna agencija.

Ovo su prvi opšti izbori otkako je lider Viktor Janukovič, koji je uživao podršku Moskve, zbačen u februaru, a Porošenko ih je sazvao sa ciljem da "očisti" parlament od Janukovičevih lojalista i napravi novi saziv sa proevropskom većinom, prenosi Rojters.

Ukoliko bi proruske snage otišle iz parlamenta, Porošenko bi lako mogao da oformi prozapadnu koaliciju sa saveznicima kao što je partija Narodni front predvođena premijerom Arsenijem Jacenjukom, kako bi nastavio sa proevropskim reformama, ocenjuje britanska agencija.

Oko 30 miliona registrovanih birača glasalo je za 450 poslanika Vrhovne rade po kombinovanom sistemu - polovina poslanika se bira po proprocionalnom sistemu s listama, a polovina po većinskom sistemu. Međutim, oko 30 mesta verovatno neće biti popunjeno zbog situacije na Krimu i u Donbasu.

Novi parlament će imati rok od mesec dana da formira većinu koja treba da oformi novu vladu. Istraživanje javnog mnjenja pokazuje i da je 32 odsto od 2.025 ispitanika još uvek neodlučno.

Centralna izborna komisija očekuje da će biti izabrano 424 poslanika, a ne 450, pošto isključuje mogućnost glasanja u 14 distrikata u istočnim regionima Donjeck i Lugansk.

Izborni listići nisu poslati u okruge u Donjecku, Gorlovki, Šahtjorsku, Makejevki, u Lugansku, Krasnom Luču, Krasnodonu, Alčevsku i Starobeševu, navodi agencija.

Prema rečima predstavnika ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andreja Lisenka, jedinice "snaga za sprovođenje antiterorističke operacije" su uoči izbora pojačale režim obavljanja dužnosti, dodajući da su i predstavnici specijalnih službi na teritorijama Donjecke i Luganske oblasti pojačali svoju aktivnost.

Zbog raspada vladajuće koalicije, ukrajinski predsednik 25. avgusta raspustio je skupštinu i za 26. oktobar zakazao vanredne izbore.

Samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika planiraju da svoje izbore za predsednike i poslanike održe 2. novembra.

XS
SM
MD
LG