Dostupni linkovi

Završeni izbori za predstavnike manjina, prvi rezultati u ponedeljak


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U 20 časova zatvorena su birališta širom Srbije, na kojima su pripadnici manjinskih zajednica glasali u nedelju za svoje predstavnike u nacionalnim savetima. Izbore na 881 biračkom mestu obeležilo je nekoliko incidenata i mala izlaznost. Preliminarni rezultati biće saopšteni u toku ponedeljka, a konačni u četvrtak, rekao je za RTS Ivan Šebek, zamenik predsednika RIK-a. Elektorske skupštine za izbor nacionalnih saveta hrvatske, makedonske i crnogorske nacionalne manjine u Srbiji su završene u popodnevnim satima, a sve je proteklo u najboljem redu.

Prema nezvaničnim rezultatima, izlaznost u šest opština u Sandžaku do 17 časova je 27,84 posto, javljaju beogradski mediji. Najveća izlaznost je zabeležena u Novoj Varoši (43,52 posto) i Sjenici (40,06 posto), dok je raspoloženje birača slabo u Novom Pazaru i Prijepolju (23,46 i 22,76 odsto).

U opštini Tutin su zbog incidenata prekinuti izbori na dva biračka mesta. Na jednom je zabeležen slučaj da je ista osoba htela dva puta da glasa. Prethodno je u Tutinu glasanje potpuno obustavljeno na jednom biračkom mestu, pošto je član Biračkog odbora pocepao birački spisak. Takođe, u istoj opštini je glasanje na jednom biračkom mestu bilo prekinuto zbog razbijanja glasačke kutije, ali je ono nastavljeno po intervenciji policije.

Kako javlja B92, u Novom Pazaru se čula pucnjava, a prema nezvaničnim informacijama jedna osoba je pucala iz vatrenog oružja u vazduh.

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), čiji su aktivisti posmatrači, saopštila je da su na nekoliko biračkih mesta zabeležene nepravilnosti. Na biračkom mestu broj 34 u Novom Pazaru, primećena je kutija sa oštećenjem voska i kanapa, "što su znači da je kutija otvarana nakon što je zapečaćena na početku izbornog dana", kažu u YIHR.

Na biračkom mestu br. osam u Bujanovcu, posmatrači su zabeležili da se u postojeći birački spisak dopisuju imena i prezimena ljudi.

U Novom Pazaru na vreme je otvoreno svih 48 biračkih mesta, izborni proces su, pored Cesida, pratili posmatrači iz Evropske komisije, OEBS-a, kao i predstavnici stranih ambasada. U Sjenici, osim malog kašnjenja kod otvaranja jednog biračkog mesta u selu Gonje, nije bilo drugih nepravilnosti, potvrdio je za RSE koordinator Eldin Mešić.

U Subotici su građani glasali na 69 biračkih mesta, nešto manje nego na opštim izborima, a prema prepodnevnim informacijama iz biračkih odbora, izlaznost nije bila velika. Na biračkom mestu broj pet do podneva glasalo je nesto preko 10 odsto upisanih građana. Nelegalnosti i problema oko procedure glasanja nema, kaže predsednica biračkog odbora Dragana Savanović.

„Kod nas je upisanih više od 160 glasača, a do sada je glasalo manje od deset odsto. Nije bilo nikakvih problema, teče sve u najboljem redu", kaže Savanovićeva, koja dodaje da su najčešće primedbe birača da nisu dobili glasački listić.

Oni koji su svoje biračko pravo iskoristili još tokom prepodneva uglavnom imaju isti stav prema izborima, odnosno ista očekivanjima – da izborom kvalitetnih nacionalnih saveta sama zajednica dobije šansu za prosperitet, odnosno realno ostvarivanje svih prava koje ganatruje država.

Romi, najbrojnija nacionalna manjina u Pomoravskom okrugu, glasali su za Nacionalni savet na šest biračkih mesta.

Predsednik Biračkog odbora u Jagodini, gde je u birački spisak upisano najviše Roma, Srđan Filipović, rekao je medijima da je do 14 sati glasalo 22 odsto Roma koji su u Pomoravskom okrugu najbrojnija nacionalna manjina. On je izneo i podatak je na izbore za nacionalni savet mađarske manjine u Jagodini odziv bio 100 odsto, ali je napomenuo da je reč o samo jednom Mađaru u tom gradu, koji je došao i glasao.

Izbori u Boru, Majdanpeku i Negotinu protekli su bez problema, baš kao i u Dimitrovgradu, gradu sa većinskim bugarskim stanovništvom. U Dimitrovgradu je do 10 sati na birališta izašlo 15.35 odsto od ukupno 6.313 upisanih birača na ukupno 16 biračkih mesta.

U Novom Sadu je bilo otvoreno 21 biračko mesto za izbor članova Saveta nacionalnih manjina, a glasanje je teklo bez problema.

U Kosovskoj Mitrovici je pravo glasa na jednom biračkom mestu imalo 405 birača albanske, bošnjačke i romske nacionalnosti.

U Kragujevcu je pravo da glasa za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina ima ukupno 1.348 birača.

Elektorska skupština za izbor nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Srbiji završena je u popodnevnim satima.

''Izbori su protekli u skladu sa pravilnikom o sprovođenju skupštine i izbora na elektorskoj skupštini. Nije bilo nikakvih problema'', rekao je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, koji je i član biračkog odbora na toj elektorskoj skupštini.

Navodeći da se biralo 29 kandidata, on je istakao da su bile podnete dve izborne liste, te da je sa liste podnosioca, koji je do sada bio predsednik nacionalnog saveta, izabrano 21, dok je sa druge liste izabrano osam predstavnika.

Osim hrvatskog, u prostorijama Skupštine Srbije održane su elektorske skupštine za izbor nacionalnih saveta Hrvata, Crnogoraca i Makedonaca. Tako je za crnogorsku elektorsku skupštinu prijavljeno i verifikovano 97 elektora, za hrvatsku 132 i za makedonsku 84, koje je izabralo 32.775 birača.

Najviše lista na ovogodišnjim izborima imalis su pripadnici romske zajednice – 10, slede Bunjevaci sa devet, dok je za izbor rumunskog i rusinskog saveta proglašeno po sedam lista. Po pet lista imaju pripadnici Albanaca, Grka, Slovaka i Ukrajinaca, dok će Mađari, Nemci, Aškalije, Bugari i Vlasi svoje predstavnike u savete nacionalnih manjina birati sa po četiri izborne liste. Tri liste imaju Egipćani, a po dve Bošnjaci, Slovenci i Česi koji žive u Srbiji.

Mandat izabranih nacionalnih saveta traje četiri godine.

XS
SM
MD
LG