Dostupni linkovi

WHO: Nema dovoljno osoblja za borbu protiv ebole


Zemlje u kojim vlada epidemija ebole u zapadnoj Africi muče se da nađu medicinsko osoblje za borbu protiv ove epidemije koja je odgovorna za smrt 4.900 osoba od decembra 2013., saopćila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Na konferenciji za štampu organiziranu poslije sjednice odbora WHO-a posvećene ovoj bolesti, dr. Keiđi Fukuda, pomoćnik generalnog direktora WHO-a, izjavio je da je "strašno teško naći dovoljno medicinskog osoblja koje bi pristalo da dođe liječiti oboljele od ebole".

To je veliki izazov za WHO koji se bavi općom koordinacijom borbe protiv ove bolesti koja se od augusta smatra zdravstvenom urgentnošću. Bolest nastavlja da se širi u sve tri zemlje koje su najviše pogođene, u Sierra Leoneu, Liberiji i Gvineji, čiji su se zdravstveni sistemi srušili a nevladine organizacije se muče da regrutiraju strane medicinske radnike.

U posljednjih sedam dana zabilježeno je 976 novih slučajeva ebole u ove tri zemlje. U izvještaju WHO-a od 19. oktobra se navodi da je registrirano 9.936 slučajeva, od kojih je 4.877 smrtonosnih.

XS
SM
MD
LG