Dostupni linkovi

Neograničeno-ograničena mobilna telefonija


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Crnoj Gori postoje tri mobilna operatera, a kao uzorak za sticanje uvida u cijene, poslužila je "Smart Plus" tarifa nekada domaćeg, državnog Telekom-a koji je kroz proces privatizacije ušao u njemačku T-mobile mrežu.

Smart Plus je podijeljen na četiri tarife od pet, 15 i po, 26 i 51 euro. Najjeftinija podrazumijeva 60 minuta razgovora sa svim mrežama, a svaki poziv nakon potrošene pretplate košta 10 centi po minutu. SMS-ovi nijesu uključeni u ovaj paket, pa je cijena svake poslate tekstualne poruke dva centa.

Najskuplji paket od 51 eura uključuje 800 minuta razgovora, s tim što je cijena poziva nakon potrošene pretplate osam centi po minutu, a SMS-ovi koštaju dva centa.

"Tehnički kvalitet usluge je na zadovoljavajućem nivou", kaže ekspert za telekomunikacije, Predrag Boljević koji smatra da je sa aspekta cijene i kvantiteta usluge, Crna Gora medju najgorima u regionu i Evropi.

"Cijena mobilne telefonije u Crnoj Gori bi realno trebalo da ide preko 50 posto, odnosno da kažem da su cijene za određene korisnike daleko ispod onih cijena koje su za obični narod. Recimo, ja radim u jednoj firmi koja ima itekakve povoljnosti, naprimjer, sms poruke prema svim mrežama u Crnoj Gori za nas su nula centi. Svi razgovori unutar mreže operatora su, takođe, nula centi, odnosno ulaze u jedan paket koji iznosi 15 evra, a i tih 15 evra se ne daje za džabe već 15 evra se računa kao trošenje prema drugim mrežama", tvrdi Boljević.

Za sticanje uvida u nivo cijena usluga mobilne telefonije nije potrebno uporedjivati tarife različitih operatera jer, po ocjenama stručnjaka, principi slobodnog tržišta, odnosno, konkurencija ovdje ne postoji. Mobilni operateri funkcioonišu po principu kartela unutar kog se usaglašavaju cijene i tako održavaju na visokom nivou.

Ekspert za telekomunikacije, Predrag Boljević smatra da su previsoke i cijene mobilnih operatera za usluge interneta.

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

"Recimo, za 5 evra u Crnoj Gori u mobilnoj telefoniji dobijete jedan gigabajt po nekim brzinama koje su daleko iznad potreba crnogorskog potrošača. Čak u pojedinim zemljama, kao što je Finska, dobio bih neograničenu količinu prenos podataka u jednom obračunskom periodu. Problem je kada kupite paket u Crnoj Gori koji nimalo nije jeftin, koji za brzinu od 2 MB u sekundi slovi kao neograničena količina, ipak u Crnoj Gori je i neograničeno ograničeno, a to iznosi nekih 150 GB na obračunskom periodu", navodi Boljević.

Penetracija mobilne telefonije u Crnoj Gori je 160 posto, što bi prevedeno na statistički prosjek značilo da svaki stanovnik ima više od jednog i po telefona. Ipak, tu treba uračunati i odredjen broj turista koji tokom boravka u Crnoj Gori koriste kartice domaćih operatera.

Ipak, mobilni telefoni se intenzivno koriste, ali način njihove upotrebe se razlikuje po strukturi korisnika jer poslovnjaci više telefoniraju, dok najmladji više koriste SMS i internet, a sve više i besplatno IP telefoniranje, uglavnom, preko Viber sistema.

Korisnici mobilne telefonije koji putuju preko granica Crne Gore, uskoro će, zahvaljujući Sporazumu koji su potpisale zemlje regiona, moći da telefoniraju po domaćim cijenama.

"Ugovori o romingu između operatora u različitim zemljama moraju postojati, jer koriste se mreže i jednog i drugog operatora - iz zemlje pozivaoca i u zemlju pozivanog. Ali, smisao sporazuma jeste da se cijene u romingu izjednače sa cijenama u unutrašnjem saobraćaju", kaže Zoran Sekulić iz Agencije za telekomunikacije, te dodaje:

"Gledano sa aspekta korisnika, to je u suštini ukidanje rominga, jer njega ne interesuju odnosi između operatora, već ga interesuje samo koliko plaća".

RSE: Da razjasnimo, ako građanin Crne Gore ode u neku od zemalja regiona potpisnica sporazuma - da li plaća makar jedan cent više nego što plaća u Crnoj Gori?

Sekulić: Nijedan cent više on ne plaća. Smisao direktive Evropske unije jeste izjednačavanje cijena unutrašnjeg saobraćaja.

RSE: Da li to može značiti povećanje cijena minutaže razgovora?

Sekulić: Ne. Trend cijena u govornoj telefoniji je takav da one stalno idu prema dolje, a ne gore.

Koliko su zadovoljni uslugama operatera mobilne telefonije i njihovom podrškom?

Anketa - građani Podgorice:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG