Dostupni linkovi

Demarš ambasadoru Albanije u Srbiji, UEFA najavila kazne


Zastava Velike Abanije na stadionu Partizana
Zastava Velike Abanije na stadionu Partizana

Od utakmice visokog rizika, do incidenta medjunarodnih razmera. Ambasadoru Albanije u Beogradu Iljiru Bočki uručen je demarš zbog incidenta na utakmici Srbije i Albanije u Beogradu. Meč je prekinut posle uletanja drona sa zastavom takozvane Velike Albanije što je izazvalo upad navijača Srbije i incidente na terenu. UEFA je saopštila da će pokrenuti disciplinski postupak protiv obe reprezentacije. U međuvremenu, pristižu mnogobrojne međunarodne reakcije, kao i osude predstavnika srpskih vlasti i političara.

Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je u sredu, dan nakon što prekinuta utakmica Srbije i Albanije u Beogradu, da će pokrenuti disciplinski postupak protiv fudbalskih saveza Srbije i Albanije.

"Savezi Srbije i Albanije imaju rok do sledeće srede da odgovore na optužbe. Kazne će biti izrečene verovatno sledećeg četvrtka", rekao je portparol UEFA-e Pedro Pinto.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je incidente, koji su prethodili upadu navijača Srbije na teren, ocenio kao najtežu političku provokaciju.

“Pokušaj poniženja srpskog naroda, izazivanje dugoročnije i trajnije nestabilnosti na celom Zapadnom Balkanu, posebno u Srbiji.”, dodajući da posle svega željno iščekuje reakciju Evropske unije.

“Zato što sam naše partnere iz Evropske unije juče tačno pet puta upozoravao na moguće scenarije političkih i svih drugih provokacija od strane službenih lica iz Albanije. Jer sva lica koja su bila prisutna bila su službena lica. Neka od tih službenih lica noslila su šalove Oslobodilačke vojske Kosova pa im je to oduzeto. Ali bilo je potpuno jasno da su došli sa čistom I nedvosmislenom namerom da provociraju domaćina.”, rekao je Vučić.

Evropske reakcije: Zastrašujuće nasilje

Evropske reakcije: Zastrašujuće nasilje

„Postoje mišljenja da je Srbija na tankom ledu u odnosima sa UEFA-om; najnoviji u nizu događaja zbio se prošlog meseca na istom stadionu gde su partizanovci razvili antisemitski transparent na utakmici sa Totenhemom“, piše Nik Ejms u britanskom „Gardijanu“, opisujući šta se dešavalo na fudbalskoj utakmici Albanija-Srbija u Beogradu i postavljajući pitanja za evropske fudbalske zvaničnike:

“Koliko se daleko može ići u izbegavanju susreta u kvalifikacijama između država čiji su odnosi obeleženi tenzijama“, pita on uz konstataciju da se „istorija ponavlja kao fudbalska tragedija“.

Više o evropskim reakcijama na incident u Beogradu možete pročitati OVDE

Evropska unija saopštila je da nije imala bilo kakvu ulogu u incidentu na utakmici Srbija-Albanija.

Maja Kocijančić, portparolka specijalne izaslanice EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton, izjavila je za RSE da su razočarani prekidom utakmice i da smatraju da su srpske vlasti iskazale profesionalizam u ovoj situaciji.

“Odbijamo insinuacije u delu srpskih medija da je Evropska unija u ovome imala bilo kakvu ulogu. Smatramo da se politika ne sme voditi provokacijama na stadionu. S tim u vezi posebno podvlačimo značaj regionalne saradnje i albanskog premijera Edija Rame Srbiji kroz nekoliko dana”, rekla je Maja Kocijančić.

Još tokom prekida meča, ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt obratio se preko Tvitera:

"Neodgovorna provokacija na utakmici Srbija-Albanija. Nadam se da će premijeri obe države uvideti potrebu za unapređenjem bilateralnih odnosa", napisao je Bilt.

Stojanović: Gubi se poverenje

Ovaj incident postao je prva tema u javnosti Srbije koja sa ogorčenjem reaguje na pojavljivanje zastave takozvane Velike Albanije u Beogradu. Milovan Drecun, poslanik vladajuće SNS, izjavio je da je incident "dobro planirana i danima pripremana diverzija iza koje stoji zvanična Tirana.”

Opozicioni političar Čedomir Jovanović izrazio je žaljenje što je fudbalska utakmica, koja je, kako je ocenio, trebalo da približi Srbe i Albance zloupotrebljena u političke svrhe.

Meč kome je dodeljen status visokog rizika pratile su jake mere bezbednosti, hiljade angažovanih policajaca i rigorozna kontrola. Međutim, pojava male letelice nad igralištem potrla je sve napore i ukazala na veliki bezbednosni propust.

Sve to događa se u jeku priprema za dolazak Vladimira Putina u Beograd, primećuje režiser i sportski komentator Gorčin Stojanović.

Gorčin Stojanović
Gorčin Stojanović

“Ceo dan maltretirate stanovnike niskim preletima aviona, a onda vam jedna koju može da napravi moj devetogodišnji sin uđe na sred utakmice takozvanog visokog rizika. Naša mistifikacija tajnih službi i bezbednosnih postupaka je na ovaj način potpuno dovedena u pitanje. Prema tome u tom trenutku čovek počinje da se pita nad nekim stvarima i gubi se poverenje.”, smatra Stojanović.

Da problem bude još veći, za 22. oktobar posle 70 godina planirana je prva zvanična poseta Beogradu albanskog premijera Edija Rame, čiji rođeni brat je, kako su naveli mediji u Srbiji, organizovao provokaciju sa zastavom Velike Albanije na stadionu Partizana.

Predrag Simić, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka, zaključuje da je taj susret sada pod velikim znakom pitanja.

“Ova utakmica je bila odlična prilika da se tenzije između Srba i Albanaca smire. Da se pripremi poseta albanskog premijera i da konačno naši odnosi uđu u neke mirnije vode. Videli smo kako je ta prilika propuštena. Čini mi se da to nagoveštava mogućnost da poseta bude otkazana. Čak i da bude realizovana, mislim da posle incidenata neće imati one efekte zbog koje je do nje I trebalo da dođe. Prema tome mislim da je ovo jedan veliki faul, konačno i za čitav Balkan.”, zaključuje profesor Predrag Simić.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG