Dostupni linkovi

Papa Franja ukinuo latinski


Papa Franja je odlučio da latinski više ne bude službeni jezik prilikom svetskog okupljanja biskupa u Vatikanu.

Ta odluka, doneta je na početku prvog radnog dana dvonedeljnog sinoda, na kojem učestvuje više od 200 biskupa iz čitavog sveta, predstavlja potez raskida sa prošlošću, navela je agencija Rojters.

Kako je saopšteno, službeni jezik sinoda biće italijanski.

U prošlosti na takvim sastancima latinski je bio zvaničan jezik koji se pojavljivao na dokumentima, a i neki od učesnika su govorili na tom jeziku.

Papa Benedikt je pre dve godine oformio odeljenje za promociju učenja i upotrebe latinskom jezika u rimokatoličkoj crkvi i šire.

Kada je 11. februara 2013. godine objavio da se povlači, papa Benedikt je saopštenje pročitao na latinskom. Samo jedan od novinara koji je to slušao u novinarskoj sobi Vatikana razumeo je o čemu se radi, navela je britanska agencija.

Skup biskupa trajaće dve sedmice, a na njemu će se raspravljati o temama kao što su porodica, brak i razvod.

Na skupu će biti preispitano katoličko učenje o porodici, što bi moglo da dovede do promene stava crkve prema braku, zajedničkom životu i razvodu.

Papa se uoči početka skupa obratio desetinama hiljada vernika okupljenih na Trgu Svetog Petra u Rimu i pozvao učesnike sinoda da "oslušnu ritam našeg vremena" i modernog života.

XS
SM
MD
LG