Dostupni linkovi

Preminuo reditelj Jurij Ljubimov


Jurij Ljubimov
Jurij Ljubimov

Legendarni ruski pozorišni režiser Jurij Ljubimov, osnivač Teatra na Taganki, preminuo je 5. oktobra u Moskvi u 97. godini.

Ljubimov je preminuo u bolnici, u koju je smešten 2. oktobra, a prema navodima ruskih medija, bio je u teškom stanju. I ranije je bio lošeg zdravlja, ali je uprkos tome, nastavljao da radi.

Pre dve godine bio je u komi, a po izlasku iz bolnice nastavio je pripremu predstave “Knez Igor” u Boljšoj teatru, čija je premijera bila 2013. U maju ove godine u teatru Nova opera održana je i premijera Molijerove “Škole za žene”.

Ljubimov je osnovao Teatar na Taganki 1964. godine i vodio ga naredne dve decenije – do 1984. godine, kada mu je oduzeto sovjetsko državljanstvo. Razlog je, između ostalog, bilo i to što je režirao u inostranstvu, a povod izjava o sovjetskoj kulturnoj politici koju je dao “Tajmsu” za vreme postavljanja nove predstave u Londonu. Prethodno su zabranjene njegove dve predstave. Kada je 1980. godine preminuo Vladimir Visocki, Ljubimov je režirao predstavu u čast tog legendarnog umetnika i pesnika, ali su je vlasti zabranile, kao i Puškinovog “Borisa Godunova”.

Posle odlaska iz Sovjetskog Saveza, u kojem se etablirao bio i kao glumac, Ljubimov je režirao u Austriji, Italiji, Engleskoj i SAD. Američkoj publici predstavio je, između ostalog, “Zločin i kaznu”.

Pet godina kasnije vraćeno mu je državljanstvo, pa se i Ljubimov vratio na na čelo Teatra na Taganki, u kojem je, kako je navedeno u njegovoj zvaničnoj biografiji, režirao tokom karijere više od sto predstava (Hamlet, Boris Godunov, Evgenije Onjegin, Medeja...). Između ostalog, na Taganki je 1977. postavio i “Majstora i Margaritu” Mihaila Bulgakova, klasik koji je godinama bio nepodoban u Sovjetskom Savezu.

Zaslužan je za prvo izvođenje predstave Bertolta Brehta “Dobri čovek iz Sečuana” u Rusiji, koju je postavio 1963. godine, kao profesor Pozorišne akademije u Moskvi. Tim komadom je i otvoren Teatar na Taganki 23. aprila 1964.

Taj Brehtov komad, igrom slučaja, bio je i povod za konačni rastanak Ljubimova sa Tagankom 2011. godine, nakon sukoba sa trupom za vreme gostovanja u Češkoj. Glumci su tada odbili da odigraju probu predstave “Dobri čovek iz Sečuana”, u okviru pozorišne radionice, zahtevajući da im se najpre isplati honorar.

Ljubimov je 30. septembra napunio 97 godina, a prema rečima njegove supruge Katalin Ljubimove, nadao se da će do tada dobiti potvrdu da će njegov kabinet i arhiva u Teatru na Taganki dobiti spomen obeležje. Budući da se to nije dogodilo do njegovog rođendana, Ljubimova pretpostavlja da mu je to i pogoršalo zdravstveno stanje.

XS
SM
MD
LG