Dostupni linkovi

Suđenje Prliću: Timovi obrane smatraju da je rok za žalbu prekratak


Jadranko Prlić
Jadranko Prlić

Na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju ovaj tjedan je održana statusna konferencija o stanju u žalbenom postupku protiv šestorice bivših političkih i vojnih dužnosnika tzv. Herceg-Bosne, poznatom kao Prlić i drugi. Uz informacije o zdravstvenom stanju optuženih u pritvoru, najviše je bilo riječi o još nedovršenom prijevodu prvostupanjske presude kojom su osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim stanovništvom 1993. i 1994. godine.

Od šestorice optuženih na statusnoj konferenciji su nazočila petorica optuženika - bivši premijer tzv. Herceg Bosne Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, časnici HVO-a Slobodan Praljak, Milivoj Petković i Valentin Ćorić, dok je načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić trenutno, uz odobrenje žalbenog vijeća, na privremenoj slobodi. Iako se očekivala i rasprava o neplaćanju dva milijuna i 800 tisuća eura generala Hrvatskog vijeća obrane Slobodana Praljka, i optuženi se ovaj put suzdržao pred žalbenim sucem Theodorom Meronom od učestalih protesta zbog te sudske odluke. Riječima sudske prevoditeljice:

SUDAC: Gospodine Praljak?

PRALJAK: Nemam primjedbi, časni suče.

SUDAC: Hvala, gospodine Praljak.

Umjesto kontroverze o Praljkovom vraćanju sredstava, timovi obrane su izrazili zabrinutost zbog kratkog roka za podnošenje konačne žalbe na prvostupanjsku osuđujuću presudu. Branitelj prvooptuženog Prlića - Majkl Karnavas podsjetio je pritom žalbenog suca Merona – i na opseg dugotrajnog prvostupanjskog postupka na koji se trebaju osvrnuti:

„Suđenje je trajalo pet godina. Onda smo čekali dvije godine na prijevod presude. Na vrijeme smo dostavili naše obavijesti o žalbi i uputili smo upit tajniku na kojoj razini će se odvijati ova žalba.“

Podsjetimo, nakon godinu dana od prvostupanjske presude napisane na 2.629 strana - tek je ovo ljeto stigao prijevod na engleski jezik, dok se prijevod na domaći jezik optuženika očekuje tek krajem ovog mjeseca. Zato su žalbeni suci odobrili i obrani i tužiteljstvu dodatno vrijeme za podnošenje konačne žalbe, čije su osnove žalitelji već morali najaviti. Na problem čekanja prijevoda presude sa jedne strane i podnošenja žalbe s druge upozorila je i braniteljica Brune Stojića – Senka Nožica:

„Slijedeći ovo što je moj uvaženi kolega Carnavas rekao s obzirom na ove kratke rokove u kojima mi moramo ispuniti svoju obavezu, tj. pripremiti žalbu, i slijedeći želje mog klijenta, a vjerujem i drugih, oni bi željeli u ovom žalbenom postupku i lično da učestvuju.“

Ukoliko ne dođe do većih problema u sastavljanju konačnih žalbi, žalbena rasprava u slučaju Prlić i drugi planirana je tek za sredinu 2016. godine, a izricanje drugostupanjske i konačne presude polovicom 2017., po čemu će ovo suđenje ući u povijest kao jedno od najdužih. Od početka suđenja 2006. godine do izricanja konačne presude proteći će, naime, više od 11 godina.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG