Dostupni linkovi

Papa Franja stigao u Albaniju


Poglavar Katoličke crkve, papa Franja doputovao je danas u jednodnevnu posetu Albaniji.

Ulice Tirane su očišćene i postavljeno je cveće duž putanje kojom će se papa kretati. Po gradu su postavljeni i bilbordi s fotografijom nasmejanog pape, sa uzdignutom rukom i porukom: "Poručujem svim ljudima:moguće je raditi zajedno!".

Povodom posete, prodavci nude posebne suvenire, a albanska pošta štampala je markicu sa likom pape Franje.

Istovremeno, albanske vlasti su pojačale mere bezbednosti zbog upozorenja da bi militanti Islamske države mogli da planiraju napad na poglavara Rimokatoličke crkve u toj većinski muslimanskoj zemlji.

Na ulicama Tirane od subote je policija u civilu, dok će još 2.500 policajaca biti raspoređeno tokom papine posete, prve jednoj evropskoj zemlji od kada je preuzeo dužnost.

Irački ambasador u Vatikanu, upozorio je uoči posete, da bi 77-godišnji poglavar Rimokatoličke crkve mogao da se nađe u opasnosti od pripadnika Islamske države, pošto je Sveta stolica podržala američke vazdušne napade na ciljeve militanata u Iraku, što je redak izuzetak u njenoj miroljubivoj politici rešavanja sukoba.

Papa Franja koristiće na misi u Tirani isto vozilo otvorenog krova u kojem izlazi i na Trg svetog Petra, poručio je Vatikan.

XS
SM
MD
LG