Dostupni linkovi

Marko Milićev uhapšen u Kini


Marko Milićev, koji je osumnjičen za ubistvo Luke Jovanovića na Brankovom mostu u Beogradu, uhapšen je u Kini, saopštio je ministar policije Nebojša Stefanović.

"Bez obzira što nemamo zaključen ekstradicioni sporazum, zahvaljujući volji Kine, mislim da ćemo ovo uraditi brže nego što predviđa redovna procedura po reciprocitetu, koja bi mogla da potraje više nedelja", rekao je Stefanović, dodavši da očekuje da će Milićev biti izručen Srbiji za nekoliko dana ili "najviše nekoliko nedelja".

Informaciju o hapšenju Milićeva, ministar Stefanović je saopštio u prisustvu ambasadora Narodne republike Kine u Srbiji Li Mančanga.

Stefanović je rekao i da će Srbija već večeras ili najkasnije sutra podneti zahtev da Milićev bude izručen Srbiji.

Milićev je osumnjičen da je 25. jula rano ujutru Jovanovića pregazio automobilom "mini kantrimen" i da se posle toga nije zaustavio. Milićev je odranije bio poznat policiji, a bio je i u zatvoru zbog pojedinih krivičnih dela. Nakon što je "mini kantrimenom" udario Luku Jovanovića, Milićev je bio u bekstvu u Turskoj, naveo je tada ministar Stefanović. Narednog dana za njim je raspisana crvena Interpolova poternica.

Marko Milićev je bio u bekstvu, pošto je napustio Srbiju 10. avgusta letom za Istanbul u 12.25 sati sa svojim pasošem. Poternica je bila raspisana na dva imena Marko Milićev i Marko Marković, pošto se sumnja da koristi i stari pasoš na prezime Marković, čiji je nestanak prijavio prošlog septembra, a potom promenio prezime.

Pretpostavlja se da je odatle pobegao za Kinu.

Srbija i Kina nemaju ugovor o ekstradiciji, ali će se u svakom slučaju tražiti njegovo izručenje iz te zemlje radi vođenja krivičnog postupka. Ipak, postoji princip reciprociteta, prema kome bi Kina mogla da pristane da izruči Milićeva Srbiji, jer bi srpski zakon to dozvolio da je situacija obrnuta.

XS
SM
MD
LG