Dostupni linkovi

logo-print

Kriza u Ukrajini: Nove sankcije Rusiji, poštuje se primirje


Sažetak

Glavne vesti:

-- Evropska unija formalno uvela nove sankcije Rusiji;

-- Rusija će odgovoriti “asimetrično” na nove sankcije, moguće restrikcijom stranih letova nad ruskom teritorijom, poručuju ruski zvaničnici;

-- Sporazum o prekidu vatre se poštuje uprkos sporadičnim sukobima;

-- Mornarice Ukrajine i NATO održavaju zajedničku trodnevnu vojnu vežbu u Crnom Moru;

21:28 8,9,2014

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy izjavio je da je EU formalno usvojila nove sankcije protiv Rusije zbog Ukrajine, te da će njihova primjena početi u narednih nekoliko dana. Van Rompuy je naveo da je paket sankcija, kojim se produbljuju mjere uvedene u julu, usvojen u pisanoj proceduri.

19:49 8,9,2014

Kremlj je objavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin danas razgovarao telefonom sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom o tome kako postići mirno rješenje krize na istoku Ukrajine. Press služba Kremlja objavila je da dvojica predsjednika kontinuirano razmatraju korake koji će dovesti do mirnog rješenja i da će dijalog biti nastavljen.

19:00 8,9,2014

Zvaničnici Evropske unije ponovo razgovaraju o uvođenju novih sankcija Moskvi, nakon što se tokom dana nisu u potpunosti usaglasili o novim merama po tom pitanju.

18:45 8,9,2014

Šef švajcarske diplomatije i predsedavajući OEBS Didije Burkhalter rekao je da je spreman da pomogne organizaciju direktnih razgovora između ruskog i ukrajinskog predsednika Vladimira Putina i Petra Porošenka, ukoliko nijedan od formata za rešavanje ukrajinske krize ne bude dovoljan. "Švajcarska kao predsedavajuća OEBS je spremna da pomogne", rekao je Burkhalter.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG