Dostupni linkovi

Rusija zabranila uvoz hrane iz EU i SAD


Tržnica u Moskvi
Tržnica u Moskvi

Ruska vlada zabranila je u četvrtak uvoz velikog broja prehrambenih proizvoda iz EU i SAD, kao odogovor na sankcije koje su Rusiji uvele zapadne zemlje zbog ukrajinske krize, izjavio je danas premijer Dmitrij Medvedev.

Evropska komisija je saopštila da je potez Moskve politički motivisan i da će preduzeti odgovarajuće mere. Istovremeno, SAD ističu da će najveću štetu pretrpeti ruski potrošači.

Zabrana u trajanju od godinu dana odnosi se na sveže, ohlađeno i zamrznuto meso - juneće i svinjsko, piletinu, sušeno ili dimljeno meso, kobasice, mesne
prerađevine, ribu i morske proizvode iz SAD-a, Evropske unije, Australije, Kanade i Norveške.

Zabranjen je i uvoz sireva, tvrdoga i mlečnih proizvoda izrađenih na osnovu biljnih masti. Od ove mere su izuzeti poljoprivredni proizvodi iz Japana.

U dokumentu se navodi da se zabrana ne odnosi na dečiju hranu kao i na proizvode sa liste ako ih ruski državljani kupe tokom boravka u inostranstvu.

Medvedev je na sednici Vlade izjavio da su mere o zabrani uvoza iz navedenih država isključivo odgovor na sankcije prema Rusiji.

“Naša zemlja već duže vreme se uzdržavala da odgovori na takozvane sankcije pojedinih zemalja Rusiji. Do poslednjeg trenutka smo se nadali da će naše inostrane kolege uvideti da sankcije nikuda ne vode i da nikome nisu potrebne. Međutim, oni to nisu shvatili. Stoga smo dovedeni u situaciju da uvedemo recipročne mere”, poručio je Medvedev:

Medvedev je rekao da u sankcijama nema ničeg dobrog i nije bilo lako doneti ovu odluku, ali da je Rusija morala da to učini.

“Iskreno se nadam da će kod naših partnera preovladati ekonomski pragmatizam i da će razmisliti, a ne plašiti i ograničavati Rusiju. I da će uzajamno korisna trgovinsko-ekonomska saradnja biti obnovljena u ranijem obimu. Mi to želimo", rekao je Medvedev.

Dokumentom ruske vlade se utvrđuje odgovornost različitih ministarstava da obezbede izbalansiranost tržzišta i ne dozvole rast cena. Takođe se obavezuju da prate tržište i razrade mere kako bi se povećala ponuda domaćih proizvoda na tržištu.

Medvedev je kazao da će ova mera podstaći razvoj domaće poljoprivrede. Predsednik Rusije Vladimir Putin je istakao pre dva dana da Vlada treba da uvede recipročne mere prema SAD i EU tako da ne budu pogođeni ruski potrošači.

Rusija je već zabranila uvoz pojedinih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, Moldavije i nekoliko članica EU, uključujući Poljsku.

Rusija uveze godišnje voća i povrća iz EU u iznosi od 2.8 milijardi dolara i daleko je najveći kupac. Istovremeno, iz SAD je uvezla poljoprivredne proizvode u iznosu od 1.4 milijarde dolara i drugi je po velični potrošač američke piletine.

Rusija je uvezla prošle godine hrane i sirovog poljoprivrednog materijala u vrednosti od 43 milijardi dolara. Od toga najviše iz Belorusije 2.74, zatim Brazila 2.41, Ukrajine 1.99, Nemačke 1.83, Turske 1.68, Kine 1.61, Poljske 1.55, SAD 1.54, Holandije 1.42, Francuske 1.42, Italije 1.34 i Španije 1.26 milijarde dolara.

Oko 37 milijardi dolara ruskog uvoza poljoprivrednih proizvoda otpada na zemlje izvan Zajednice nezavisnih država, odnosno nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Medvedev je takođe najavio da bi Rusija mogla da uvede i ograničenja uvoza aviona, brodova i automobila.

On je rekao i da Moskva razmatra zabranu letenja zapadnim aviokompanijama preko Rusije ka Aziji i sa tog kontinenta, što je potez koji bi mogao da značajno utiče na troškove transporta.

Ruski premijer je dodao da konačna odluka o ovom pitanju nije donesena, ali da je Moskva odlučila da zabrani tranzitne letove ukrajinskih avioprevoznika preko ruske teritorije.

Niskotarifni ruski avioprevoznik Dobroljot nedavno je prestao da leti nakon nedavno uvedenih sankcija Evropske Unije.

EU: Politički motivisana odluka

Evropska komisija je saopštila da je potez ruske vlade “nedvosmisleno politički motivisan. Nakon sveobuhvatne procene mera Ruske Federacije, zadržavamo pravo da preduzmemo odgovarajuće mere”.

SAD su prethodno saopštile prethodno da će ovakve mere Rusije samo produbiti njenu izolaciju u međunarodnoj zajednici. Portparolka Bele kuće Lora Lukas Magnuson (Laura Lucas) kaže da će američke i evropske sankcije Moskvi kao i njen odgovor dodatno pogoditi rusku ekonomiju. Ona je podsetila na saopštenje Centralne banke Rusije da će zabrana uvoza hrane povećati inflaciju u zemlji.

Švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt je napisao na Tviteru: “Predsednik Putin je odlučio da ruski potrošači dobijaju skuplju i nekvalitetniju hranu. Sjajna ideja…??”

Moskva je posegla za recipročnim merama nakon poslednjeg kruga sankcija EU i SAD, koje su po prvi put usmerene na čitave sektore ruske ekonomije, kao što su naftna i odbrambena industrija kao i ograničeni pristup njenih banaka zapadnim finansijskim tržištima.

XS
SM
MD
LG