Dostupni linkovi

U Hrvatskoj od danas se primjenjuje novi Zakon o radu


U Hrvatskoj danas počinje primjena novog Zakona o radu koji je donesen unatoč protivljenju oporbe, sindikata i poslodavaca. Njegovo donošenje u Hrvatskom saboru aktivistice Ženske fronte simbolično su popratile pjevanjem "Internacionale" sa saborske govornice.

Novi ZOR omogućio je da se radni tjedan, uz preraspodjelu radnog vremena, produlji na 50, odnosno 60 sati, ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom. Vlada je svojim amandmanom naknadno predložila da se ta ograničenja ne primjenjuju u slučajevima kada se nejednaki raspored radnog vremena kolektivnim ugovorom ugovara kao ukupan fond sati, odnosno "banka sati".

Radnike koji rade kod poslodavca s više poduzeća poslodavac će moći seliti iz jedne u drugu svoju tvrtku i to na rok do najdulje šest mjeseci.

Iako je bilo prijedloga da se vrijeme u kojem agencijski radnik može biti ustupljen istom korisniku ograniči na godinu dana u novom je ZOR-u ipak ostalo da agencijski radnik može biti ustupljen do tri godine, a u tvrtci u kojoj radi imat će jednaka prava kao i drugi zaposlenici, osim prava na božićnicu i regres.

XS
SM
MD
LG