Dostupni linkovi

Nove tužbe Deripaske protiv Crne Gore


Oleg Deripaska
Oleg Deripaska

Centralnoevropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske nastavlja sa salvom sudskih postupaka protiv Crne Gore. Najnovije u seriji tužbi, sada je pridodato još šest podgoričkom Privrednom sudu kojima osporavaju potraživanja državnih preduzeća i same države prema podgoričkom Kombinatu aluminijuma.

Bivši vlasnik podgoričkog Kombinata aluminijuma, Ruska Centralnoevropska aluminijumska kompanija, predala je Privrednom sudu u Podgorici sedam tužbi protiv najvećih povjerilaca fabrika kojima traži da se ospore njihova potraživanja. Danas, zbog nedostupnosti stečajnog upravnika KAP-a, nije bilo moguće potvrditi ovu informaciju koju je objavio dnevnik Dan, a iz Ministarstva ekonomije nema reakcije na ovu vijest jer je, kako kažu, KAP u nadležnosti Privrednog suda.

Funkcioner vladajuće Demokratske partije Socijalista i član skupštinskog Odbora za ekonomiju, Zoran Jelić kaže da je lavina tužbi koje pokreće Centralnoevropska aluminijumska kompanija, odnosno, njena majka-firma En plus grupa u funkciji pritiska na državu Crnu Goru, Kombinat aluminijuma i njegovog budućeg vlasnika, te da nema razloga za strahovanje od ishoda ovih sudskih postupaka.

"Svakako, bivši vlasnik se ne miri sa činjenicom da je izbugio Kombinat aluminijuma u stečajnom postupku kao ni sa iznosima koje su povjerioci KAP-a dostavili stečajnom sudiji i stečajnom upravniku i na taj način žele da smanje te sume kako bi iz ovog posla izašli u boljoj finansijskoj situaciji. Smatram da su te tužbe neosnovane jer svaki povjerilac je dokazao stečajnom upravniku svoja potraživanja, a stečajni upravnik je to i ovjerio."

Stečaj u KAP je uveden jula prošle godine, a Centralnoevropska aluminijumska kompanija je nakon države najveći povjerilac sa 50 miliona potraživanja. En plus grupa ima 43,4 miliona potraživanja, a prema zakonu o stečaju, povjerioci imaju pravo da ospore potraživanja drugih povjerilaca.

Rusi su od uvođenja stečaja podnijeli više tužbi protiv KAP-a i državnog Montenegro bonusa zbog prodaje imovine KAP-a mimo zakona, dok su za angažovanje Montenegro bonusa naveli da je u pitanju dogovor izmedju povezanih lica, s obzirom na to da država koja je tražila uvodjenje stečaja u KAP angažuje državnu firmu da organizuje proizvodnju.

Arbitraže teške 300 miliona evra

Rusi su pokrenuli i dvije arbitraže protiv države, čiji su odštetni zahtjevi preko 300 miliona. Oni su arbitraže pokrenuli na osnovu ugovora o poravnanju i međudržavnog sporazuma sa Kiprom, gdje je sjedište CEAK-a. Smatraju da su ugovor i sporazum prekršeni.

"Najinteresantnije u ovim tužbama je nešto što je DPS-SDP Vlada zaboravila da definiše i meni je to ključni aspekt - dugovi prema Montenegro bonusu. Govorimo o 30 miliona eura koje nijesmo "zatvorili" jer smo zatvorili samo ovaj dio koji je bio prema Elektroprivredi Crne Gore. Vlada, sem što će morati da zajedno sa Privrednim sudom, odnosno, stečajnim sudom i upravnikom odgovori na ove tužbe treba da odgovori i na koji način misli da zatvori ovih 30-ak miliona potraživanja koje potražuju, ne Vlada, već Montenegro bonus, Crnogorski operater tržišta električne-energije i Crnogorski elektroprenosni sistem", pojašnjava funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije i predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, Aleksandar Damjanović i dodaje:

"Svako, pa i CEAC ima pravo da pred Privrednim sudom osporava pojedina potraživanja. Ono što je za gradjane nesporno najvažnije je da je iz budžeta, na osnovu garancija, odnosno, zbog neizmirenih obaveza za kredite KAP-a, plaćeno OTP i VTB banci."

"Što se tiče potrošnje električne energije od strane KAP-a što je takodje pod sporom i neplaćanja obaveza prema Elektroprivredi, prije neki dan smo imali zaokruživanje ove priče tako što je izvršeno povećanje udjela države u Elektroprivredi, s tim što osporavam procenat, jer smatram da je za 40 miliona eura duga država trebalo da dobije veći procenat."

Centralnoevropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske traži da se ospori potraživanje Vlade, koja je najveći povjerilac, od skoro 150 miliona eura, a koja se odnose na ugovore o kreditima kod stranih banaka, kao i potraživanja državnih preduzeća: 45 miliona eura Elektroprivrede, 16 i po miliona Montenegro bonusa, 13 miliona Crnogorskog operatora tržišta električne energije, 2 miliona Crnogorskog elektroprenosnog sistema, i milion i 200 hiljada, Uprave carina. Potraživanja EPCG i Montenegro bonusa su na osnovu duga za električnu energiju.

Osim države i državnih preduzeća, Rusi osporavaju i skoro četiri i po miliona eura NLB Interfinanc banci iz Ciriha koja imaju po osnovu prihoda iz ugovora o arbitraži.

XS
SM
MD
LG