Dostupni linkovi

Hidroelektrane na Morači mimo direktiva EU


Morača
Morača

Uprkos činjenici da se Crna Gora, već dvije decenije, deklariše kao ekološka država, čini se da crnogorska Vlada uporno daje prioritet kratkoročnoj finansijskoj dobiti nego održivom razvoju kao strateškom opredjeljenju.

Međunarodna organizacija Svjetski fond za zaštitu prirode i domaća ekološka NVO Green Home negativno ocjenjuju Vladine planove izgradnje četiri visoke hidroelektrane na rijeci Morači, za koje kažu da su u suprotnosti sa ciljevima više direktiva EU i da krše principe više medjunarodnih konvencija o zaštiti prirode.

"Vlada i dalje favorizuje neodržive planove izgradnje četiri visoke hidro-elektrane na rijeci Morači koje su zasnovane na tehnološki, ekološki i društveno zastarjelim planovima", rekla je za naš program Nataša Kovačević, koordinatorka Green Homea za životnu sredinu, dodajući da je u međuvremenu, veoma malo urađeno na suštinskoj izmjeni Strategije razvoja energetike.

"I dalje se ignorišu mišljenja brojnih međunarodnih i crnogorskih NVO, nezavisnih eksperata, univerzitetskih profesora o ozbiljnim društvenim i ekonomskim posljedicama koje se odnose na život lokalnog stanovništva, jedinstveni biološki diverzitet sliva Morače i Skadarskog jezera do kojih bi došlo u slučaju primjene postojećeg plana. Takođe, ovaj scenario koji se u Strategiji razvoja energetike do 2030., naziva 'zelenim' obuhvata izgradnju četiri hidro-elektrane na Morači, što je neprihvatljivo. polazeći od činjenice da velike hidro-elektrane zbog procesa raspadanja organskih materija u akumulacijama mogu emitovati značajne količine ugljen dioksida. Dakle, nije tačno da su one u potpunosti 'zelene'. One utiču i na izmjenu korita rijeka, blokiraju puteve migratornim vrstama, blokiraju transport sedimenata nizvodno, ugrožavaju nizvodne korisnike voda kao i prirodne vrste i staništa. Osjetljivim ribljim i ptičijim vrstama koje u većini imaju medjunarodni značaj, kao što je slučaj sa vrstama i eko sistemima Skadarskog jezera. Izgradnjom ovih hidro-elektrana prijeti trajni nestanak, zbog čega je 'zeleno' imenovanje ovakvog, neodrživog plana pod velikim znakom pitanja."

Vladin odnos prema potrebi zaštite životne sredine, prirodnim resursima, odnosno, održivom razvoju koji je Vlada proklamovala kao strateški pravac razvoja, nailazi na kritike i u dijelu opozicije. Funkcioner opozicione Pozitivne Crne Gore i član skupštinskog Odbora za turizam, Goran Tuponja kaže: "Proizvodnja električne energije - da, ali uz poštovanje svih medjunarodnih standarda, a to znači - ekonomsku isplativost, ali i zadovoljenje svih ekoloških standarda".

"Ako posmatramo ukupnu energetsku situaciju u Crnoj Gori, apsolutno je jasno da je jasno da je Crna Gora uvoznik električne energije. Smatramo da su alternativni izvori energije nedovoljno iskorišteni. Tu, naročito, mislim na energiju sunca jer je besmisleno u Podgorici u kojoj ljetnje temperature idu i do 45-50 stepeni, svi zagrijavaju vodu na struju. Potpuna neiskorištenost potencijala sunčeve energije, a podaci govore da se od ukupno potrošene električne energije trećina odnosi baš na zagrijavanje vode. Ti podaci, koji su poražavajući pokazuju koliko ne koristimo ono što nam priroda nudi."

Nataša Kovačević
Nataša Kovačević

Objašnjenje za nisko mjesto principa održivog razvoja na Vladinoj listi prioriteta, zatražili smo od koordinatorke Green Homea za životnu sredinu, Nataše Kovačević.

"Radi sticanja kratkoročnih finansijskih koristi i grabeža za resursima koji su nadohvat ruke i korišćenja odredjenih jeftinijih tehnologija pribjegava se liniji slabijeg otpora i nema volje da se dugoročno sagledava situacija. Sav razvoj u Crnoj Gori je oportun i kratkoročnog karaktera."

Poslanik Pozitivne, Goran Tuponja smatra da je olako shvatanje prirodnih resursa usko povezan i sa korupcijom.

"Ja zaista mislim da neki moćnici u tim poslovima... neki koji su bliski vlasti, žele da na račun opšteg dobra lično profitiraju. Inače, stav naše partije je da u velikim i strateškim poslovima, a energija jeste od strateške važnosti jer utiče na ukupnu stabilnost, država mora da ima većinsko vlasništvo."

XS
SM
MD
LG