Dostupni linkovi

Deripaskina blokada prodaje KAP-a bez posljedica


KAP
KAP

Sud u glavnom gradu Kipra zabranio je sve transakcije imovinom podgoričkog Kombinata aluminijuma, uključujući i nedavno najavljenu prodaju domaćoj kompaniji Uniprom.

Ranije je objavljeno da je bivši vlasnik KAP-a, ruski oligarh Oleg Deripaska, zbog navodnih nezakonitosti u prodaji Kombinata, preko suda u Nikoziji isposlovao blokadu novog aranžmana. Kako sada stoje stvari to neće utjecati na proces prodaje Kombinata.

“Prema tumačenjima pravnika koje sam do sada konsultovao, apsolutno je naše ovlašćenje da realizujemo proces u Crnoj Gori u skladu sa našim zakonodavstvom i Zakonom o stečaju”, rekao je premijer Milo Đukanović, reagujući na vijest da je Okružni sud u Nikoziji, razmatrajući tužbu En Plus grupe, kao mjeru obezbjeđenja zabranio sve transakcije imovinom KAP-a, uključujući i prodaju.

„Aktuelna prodaja imovine KAP-a odvija se uz grubo kršenje zakona Crne Gore i međunarodnog prava. Između ostalog, stečajni upravnik nije finansijski analizirao način prodaje imovine. Pored toga, više puta je prekršena procedura kod objavljivanja, kao i rokovi zaključenja ugovora. A nakon sto je zemljištu Kombinata status promijenjen u povoljniju kategoriju, bitno je promijenjena i vrijednost stečajne mase", saopšteno je iz ruske En plus grupe.

Premijer Milo Đukanović, međutim, kaže da ne postoji nikakav razlog za zabrinutost.

"Ovo je stečajni postupak koji se vodi u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom, u skladu sa Zakonom o stečaju. Ubijeđen sam da su država Crna Gora i njeni organi preduzeli sve što je u njihovoj nadležnosti i implementirali naša normativna rješenja u ovoj oblasti. Ubijeđen sam da sprovodimo i da ćemo okončati jednu kvalitetnu zakonsku proceduru koja će obezbijediti transfer imovine koja je ostala iza nekadašnjeg Kombinata aluminijuma i koja će obezbijediti nastavak tradicije proizvodnje aluminijuma u Crnoj Gori", naveo je premijer.

Sadašnja situacija je posljedica privatizacije KAP-a koji je 2005. godine preuzela i do potpune propasti dovela offshore firma, Centralnoevropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske, koja je fabrikom gazdovala do prošlog ljeta kada je uveden stečaj zbog dugova od 360 miliona eura, dvostruko većih od ukupne vrijednosti kompanije.

Nakon proglašenja bankrota, raspisana su dva tendera za prodaju imovine fabrike da bi na kraju ostao samo jedan ponuđač, nikšićki biznismen Veselin Pejović, stopostotni vlasnik Uniproma, koga opozicija smatra marionetom premijera Mila Đukanovića, koji je i sam predmet optužbi da je bio duboko involviran u tajne dilove sa prethodnim ruskim investitorom iz čega je, navodno, izvlačio veliku finansijsku dobit na štetu države.

Bivši ruski investitor je u međuvremenu pokrenuo međunarodnu arbitražu očekujući 700 miliona eura odštete, a odluka suda u Nikoziji, koja nema veze sa predstojećom arbitražom je Deripaskina reakcija na, navodno, neregularnu tendersku proceduru.

"Odluka suda u Nikoziji se odnosi samo na stranke u sporu: Vladu i Deripaskinu En plus grupu. Privredni sud nije stranka u postupku, već nadležni državni organ koji sprovodi stečajni postupak i njega odluke drugih sudova u vezi sa stečajem ne obavezuju", kaže advokat Nikola Martinović.

"Ta odluka ne utiče ni na jedan postupak koji se sprovodi pred Privrednim sudom u Podgorici. Dakle, po pitanju stečaja koji sprovodi Stečajni sud u Podgorici, ta odluka nema nikakvog uticaja zato što je našim zakonom predvidjeno da je stečaj domaćeg pravnog lica, a Kombinat aluminijuma jeste domaće pravno lice, u isključivoj nadležnosti naših sudova", kaže Martinović.

Pored toga, treba imati u vidu i stavku iz Ugovora o kupoprodaji akcija KAP-a.

"U Ugovoru o prodaji akcija Kombinata aluminijuma je ugovoreno da će za slučaj stečaja i za sve stečajne postupke u odnosu na KAP biti primjenjivano crnogorsko pravo, a to pravo će primjeniti nadležni državni organ, odnosno, sud u Crnoj Gori. Nema nikakve dileme da je Privredni sud nadležan i da jedini ima jurisdikciju nad stečajem Kombinata aluminijuma", navodi advokat Nikola Martinović.

Funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Zoran Jelić napominje da još uvijek nije vidio presudu kiparskog suda, ali da najnoviju pravnu akciju ruske En plus grupe vidi kao vid pritiska čiji je cilj sprječavanje zaokruživanje procesa stečaja Kombinata.

"Ovo smatram za vid pritiska i naknadnu pamet bivšeg vlasnika koji želi da ovakvim saopštenjima za javnost unese nemir među radnike Kombinata i, eventualno, napravi dodatni pritisak na novog investitora", naglašava Jelić.

XS
SM
MD
LG