Dostupni linkovi

Šešelj želi bezuslovno puštanje na privremeno, optužba upozorava suce


Šešelj u sudnici 20. lipnja 2014.
Šešelj u sudnici 20. lipnja 2014.

U petak je istekao rok do kada su se strane u haškom postupku protiv vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja trebale izjasniti o namjeri sudaca da ga puste iz pritvora u kojem boravi više od 11 godina.

Šešelj se, u svom odgovoru, toj namjeri nije usprotivio, no također je naglasio – kako će se u slučaju puštanja na privremenu slobodu do izricanja haške presude – jedino pridržavati pravila da ne napušta teritorij Republike Srbije. S druge strane, haško tužiteljstvo je u petak zatražilo od sudaca upravo pridržavanje svih pravila o prvivremenom puštanju, ukoliko do toga dođe.

Do sada nezapamćeni slučaj na Haškom sudu (ICTY), također se razvija u dosad nezabilježenom smjeru. Sami haški suci su izrazili namjeru da puste optuženog iz pritvora, što su do sada, haški optuženici tražili osobno.

Predsjedavajući sudac Jean Claude Antonetti više puta je tijekom suđenja naglašavao optuženom Šešelju – da je on sam dužan ishoditi prijevremeno puštanje na slobodu, a prethodno garancije države u koju želi biti pušten.

Šešelj je zatražio puštanje samo jednom, još 2004.godine, no bezuspješno budući da nije ispunio uvijete, odnosno nije dostavio garancije Srbije.

„Onaj koji traži privremeno puštanje na slobodu mora taj zahtjev potkrijepiti garancijom neke države. Bez toga ne može biti nikakvog privremenog puštanja na slobodu. I to je suština stvari ovdje“, istaknuo je sudac Antonetti prilikom jednog od susreta u sudnici sa Šešeljem koji se brani sam.

Suci će sami morati tražiti garancije od Beograda?

No prošlogodišnje odgađanje izricanja presude, nakon diskvalifikacije jednog od sudaca na zahtjev Šešelja – očito su promijenili mišljenje predsjedavajućeg suca Antonettija, budući da je samo Raspravno vijeće na kraju izrazilo namjeru za puštanjem optuženog na privremenu slobodu.

Ukoliko ga odluče pustiti, vjerovatno će suci sami morati zatražiti garancije od države Srbije – da će se optuženi pridržavati pravila o privremenom puštanju, budući da je Šešelj jasno naglasio – da on to ne želi.

„Da Vas molim da me pustite? Da tražim garancije od izdajničkog, pro-zapadnog režima u Beogradu. Ne pada mi na pamet“, izjavio je u sudnici više puta Šešelj, a to je i napisao i u odgovoru na namjeru sudaca da ga puste iz pritvora.

U svom očitovanju ovog tjedna - o namjeri sudaca da ga puste na slobodu do izricanja prvostupanjske presude, Šešelj je istaknuo da se ne namjerava držati pravila u vezi toga. Odnosno, izjavio je da se ne želi periodično javljati policiji, niti nositi ogrlice, narukvice ili nanogice koje vrijeđaju ljudsko dostojanstvo.

Također je naveo kako, suprotno eventualnoj zabrani – namjerava sudjelovati u političkom životu Srbije te javno kritizirati Haški sud, kao nelegalan.

U svom očitovanju u vezi namjere da puste privremeno Šešelja, haško tužiteljstvo je pak zatražilo od sudaca da u tom slučaju stave na snagu uslove koji uvijek idu uz takve odluke.

Također, u svom odgovoru je tužiteljstvo naglasilo potrebu da se osiguraju mjere da optuženi ne ugrožava žrtve i svjedoke tijekom boravka u Srbiji, kao i da se vrati u Den Haag kad to bude naloženo.

Budući da je optuženi naglasio da ne želi poštivati određena pravila prilikom puštanja na slobodu, još ostaje diskutabilno - hoće li ga suci pustiti? Rasplet situacije, odnosno sudska odluka o tome, može se očekivati od idućeg tjedna.

VIDEO: Završne riječi Šešelja u slučaju, 2012.godine

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG