Dostupni linkovi

Konferencija pred početak zadnje haške obrane: Optuženi Hadžić prvi svjedok


Goran Hadžić
Goran Hadžić
Na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) održana je konferencija pred početak obrane
Gorana Hadžića, bivšeg premijera tzv.SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem te kasnijeg predsjednika tzv.Republika Srpska Krajina – područja na pobunjenom dijelu Hrvatske (1991-1995).

Ovo je ujedno i početak zadnje obrane, nakon što ju je pred Haškim sudom iznijelo preko 160 haških optuženika za ratne zločine s područja bivše Jugoslavije. Hadžić je bio, uz generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića jedan od dvojice zadnjih haških bjegunaca, tako da mu je i suđenje počelo među zadnjima.

Branitelji su tijekom konferencije najavili kako će prvi svjedok obrane biti sam optuženi koji će iskaz davati čak mjesec dana. Svjedočenje u svoju korist nije rijetka pojava na Haškom sudu. Primjerice takvo nešto je najavljivao i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, no u nešto kraćem obimu – od ukupno 6 dana, no i od toga je odustao budući da se zastupa sam te da će nešto slično iznijeti i u završnim riječima na kraju suđenja, potkraj rujna ove godine.

Jedan od rekordera (što se tiče vremena) koji je svjedočio u svoju korist, kao što namjerava Hadžić – bio je i bivši general HVO-a Slobodan Praljak.

Hadžićeva obrana je tijekom konferencije najavila kako će nakon toga pozvati još 78 svjedoka te da će za njihovo glavno ispitivanje utrošiti 140 sati, što je manje od vremena kojeg je potrošilo haško tužiteljstvo - 180 sati tijekom čega je ispitan 81 svjedok.

Obrana je na polovici suđenja, potkraj prošle godine, zatražila oslobađanje Hadžića na Raspravi po pravilu 98 bis, kojom se može zatražiti oslobađanje od onih točaka optužnice za koje se može pokazati da tužiteljstvo nije izvelo dovoljno dokaza. No taj je zahtjev odbačen ove godine pa se obrana morala pripremiti za osporavanje svih 14 točaka optužnice u vezi zločina nad nesrspkim stanovništvom pobunjenog područja u Hrvatskoj, gdje je Hadžić obnašao vlast (1991-1993).

Suđenje se, nakon pauze i pripreme obrane, trebalo nastaviti izvođenjem dokaza obrane još ovog mjeseca, no pomaknuto je za 3.srpanj ove godine, zbog obaveza dvojice sudaca iz tročlanog Raspravnog vijeća.

Zbog toga će se postupak ubrzati pa će se tijekom iduća dva mjeseca raditi umjesto dosadašnjih 4 dana tjedno - svih pet radnih dana.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG