Dostupni linkovi

UNICEF: Djeca i žene u Crnoj Gori trpe nasilje


Sa prezentovanja izvještaja UNICEF-a, Podgorica, 16. juni 2014.
Sa prezentovanja izvještaja UNICEF-a, Podgorica, 16. juni 2014.
U Crnoj Gori gotovo 70 posto roditelja u okviru opšte populacije tuku ili maltretiraju svoju djecu, manje od polovine djece pohađa vrtiće, a svega 17 posto majki doji bebe.

To su neki od najupečatljivijih podataka iz velikog istraživanja koje je uz pomoć zavoda za statistiku MONSTAT provela kancelarija Ujedinjenih nacija za djecu u Podgorici.

Istraživanje Unicefa obuhvatilo je preko 4.000 domaćinstava u cijeloj zemlji i dodatnih 615 u romskim naseljima i najveće je te vrste ikada provedeno u Crnoj Gori.

Istraživanje stanja prava žena i djece u Crnoj Gori iz 2013. pokazuje napredak u odnosu na istraživanje iz 2005. godine, naročito kroz podatak da je 94 odsto djece uzrasta od 36–59 mjeseci dostiglo očekivani nivo razvoja, kao i da gotovo sve žene u Crnoj Gori djecu donose na svijet u zdravstvenim ustanovama.

No, zabrinjavaju neki podaci koje se odnose na razvoj djece u ranom djetinjstvu, dječju zaštitu, i pogotovo način na koji Crnogorci vaspitavaju svoju djecu.

Šef kancelarije Unicefa u Crnoj Gori Bendžamin Perks ukazuje na nisku stopu dojenja beba i naročito podatak da 69 posto roditelja koristi neki oblik fizičkog ili psihičkog disciplinovanja djece.

O posljedicama takvog vaspitavanja djece Perks kaže:

“Ono što smo naučili i saznali tokom više decenija istraživanja razvoja mozga kod djece jeste upravo onaj nepovoljni uticaj svih onih iskustava koje dijete doživi na njihov dugoročni razvoj. Znamo da to ostavlja traga na emotivno blagostanje djece, da ih ometa kod učenja kao i da kasnije kao individue vode uspješne živote.”

Romska djeca se suočavaju sa gotovo istim problemima kao njihovi vršnjaci iz opšte populacije, ali imaju i neke dodatne probleme kao što su rani brakovi i to što jako mali broj njih pohađaju osnovnu i srednju školu.

Država treba zdrave i obrazovane generacije koje odrastaju u stabilnom okruženju, koje su svjesne vrijednosti demokratskog i otvorenog društva u kojem svi imaju jednaka prava i mogućnosti, kaže Potpredsjednik Vlade Igor Lukšić.

Na direktno pitanje novinara kako vaspitava svoju djecu i koliko je sklon tzv tradicionalnim metodama Lukšić je ovako odgovorio:

Igor Lukšić
Igor Lukšić
“Spadam među one kojima ove tradicionalne strukture našeg društva prigovaraju što rijetko pokazujem tu sklonost. Zaista to ne praktikujem jer mislim da svi pojedinačno treba da pokušamo što više da razumijemo djecu i koristimo što više nove metode komunikacije kako bi smo izbjegli situacije da zbog ovog opterećenja ili onog opterećenja budemo u situaciji da primijenimo silu.”

Podaci pokazuju da manje od polovine djece u Crnoj Gori pohađa vrtiće.

U dijelu koji se odnosi na položaj žena u romskim domaćinstvima alarmantan je podatak prema kojem 41 posto žena i preko polovine muškaraca iz te populacije smatraju da muž ima pravo da tuče suprugu.

“Ovi podaci su zabrinjavajući i samo predstavljaju podsticaj da još snažnije radimo na punoj inkluziji romske populacije u crnogorsko društvo. To isto tako ne znači da ne postoji generalno nasilje u porodici i u ostatku crnogorskog društva što je dugo bilo tabu tema u našem društvu. To je sve manje tabu tema i svjedoci smo da se u posljednje vrijeme crnogorsko društvo sa tim sve više suočava“,
kaže Igor Lukšić.

Istraživanje stanja prava žena i djece u Crnoj Gori iz 2013. rađeno je šest mjeseci, a podaci su prikupljani dva mjeseca na uzorku od preko 4.500 domaćinstva u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG