Dostupni linkovi

Optuženi bolestan, suđenje zaustavljeno


Alphons Orie
Alphons Orie
Bivši zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić završio je preko vikenda u bolnici Bronovo (u Nizozemskoj) nakon što mu zdravstveno stanje ponovno pogoršalo, tako da se nije pojavio u sudnici.

„Vidim da gospodin Mladić nije dao dopuštenje da se nastavi suđenje bez njegovog prisustva, tako da ne možemo nastaviti s radom.“, konstatirao je predsjedavajući sudac tročlanog sudskog vijeća Alphons Orie.

Do utorka bi se trebala razjasniti situacija – hoće li se optuženi vratiti u sudnicu nakon ponovnih pretraga u bolnici u ponedjeljak. Branitelj Branko Lukić je izjavio sucima kako odmah namjerava posjetiti optuženog kako bi vidio što se događa.

Sudac Orie je tek dao nagovijestiti kako se ne radi o nečem ozbiljnom, poput moždanog udara kojih je general Mladić već nekoliko pretrpio. Pri tom je izdao nalog Tajništvu suda da ga se izvijesti iz pritvorske jedinice UN-a u Den Haagu (Scheveningen) o stanju optuženog, kao i Uredu za žrtve i svjedoke – da izvještava svjedoke o razvoju situacije.
Inače, za ovaj tjedan su kao idući svjedoci najavljeni bivši oficiri u brigadama Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a koji je držao Sarajevo u troipogodišnjem okruženju, što je za posljedicu imalo 11 i pol tisuća žrtava te još pet puta toliko ranjenih.

Stevan Veljović, bivši operativni oficir Prve romanijske brigade, osporavati će odgovornost za granatiranje Markala 1995.godine. Vladimir Radojičić, zapovjednik Prve ilidžanske brigade opravdavati će pak ispaljivanje modificirane avio-bombe od više stotina kilograma na naselje Hrasnica, tvrdnjom – da se tamo nalazila zgrada pošte u kojoj je navodno bilo zapovjedništvo jedne brigade Armije Bosne i Hercegovine.

Kao zadnji ovotjedni svjedok na popisu je Slobodan Tuševljak, zapovjednik voda unutar Prve sarajevske mehanizirane brigade VRS, koji će osporavati posjedovanje minobacačkih granata unutar brigade, kao i posjedovanje snajpera i snajperista.

S druge strane, u unakrsnom ispitivanju, haška optužba će suočiti svjedoke sa svojim stavom – kako su Sarajlije bili meta napada VRS-a kako bi se ucjenjivale vlasti Alije Izetbegovića (predsjednik BiH) te natjerale na ustupke tijekom rata (1992-1995).
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG