Dostupni linkovi

Euforija u vremenu mučne političko-ekonomske scene


Slavlje Ivana Perišića nakon što je brazilski igrač Marcelo dao autogol, 12. lipnja
Slavlje Ivana Perišića nakon što je brazilski igrač Marcelo dao autogol, 12. lipnja
Osim Bosne i Hercegovine, još samo se Hrvatska plasira za učešće na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Prvu utakmicu, nakon otvaranja takmičenja, zemlja domaćin, Brazil, igrala je upravo sa odabranim hrvatskim timom. Tekmu su prenosile 193 zemlje, sa oko dvije milijarde gledalaca. Takvu reklamu Hrvatska nije mogla sanjati ni u najluđim snovima.

Ovih se dana u Hrvatskoj nosi kockasto-kockaste majice, kape, zastavice na automobilima, kockasti detalji u izlozima i na tisućama terasa s golemim video zidovima. Jedna od najvećih je na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, 54 kvadrata. Prodavači navijačkih rekvizita i obilježja su zadovoljni, iako priznaju da su očekivali i više.

Zagrebački navijači
Zagrebački navijači
"Samo majice idu. Tu i tamo šeširići, ali oni su interesantniji strancima. Prodaja nije baš očekivana. Kriza se osjeti", kaže nam jedan prodavač, a drugi dobacuje: "Ženska kockasta majica košta oko 10 eura, a tako i muška. Nadam se da nećemo ispasti ubrzo, pa da će potražnja biti veća."

Prijenosi iz Brazila organizirani su i u pulskoj Areni, na zagrebačkom jezeru Bundek, splitskoj Rivi i svim atraktivnim mjestima diljem Hrvatske. Sponzori, uglavnom proizvođači piva i rashladnih pića, organizirali su i dodatne sadržaje i nastupe poznatih estradnih pjevača. Uz hrvatsku reprezentaciju, ljude koje smo anketirali kažu da će navijati i za Bosnu i Hercegovinu.

Istodobno, profitirat će ugostitelji, turističke agencije, tele-operateri i kladionice. No, najveću korist bi mogao imati hrvatski turizam u cjelini, ističu u Hrvatskoj turističkoj zajednice. Glasnogovornica ministarstva turizma, Eva De Zan, naglašava da je nastup hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu iskorišten za dodatnu promociju već aktivne kampanje "Visit Croatia. Share Croatia".

"U razdoblju trajanja ovog nogometnog prvenstva komunicirat ćemo poruku: Football is just the second best thing about Croatia. Zapravo, nogomet je druga najbolja stvar u Hrvatskoj, i to kroz priče biranog karaktera, kao što je petnaest razloga zašto posjetiti Hrvatsku nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu", navodi De Zan.

Unatoč porazu od Brazila, ne manjka strasti i za ostale dvije utakmice, a onda tko zna. Ali, "kockasta Hrvatska" je na najvećem svjetskom nogometnom spektaklu, i to je glavna stvar, ističu strastveni navijači, a i oni kojima nogomet baš ništa ne znači.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:12 0:00
Direktan link

Na otvaranju Mundijala i prvoj utakmici Brazil-Hrvatska, bio je i hrvatski premijer Zoran Milanović. Uz kritike da usred krize u vlastitoj stranci, teške ekonomske situacije i rekonstrukcije Vlade, premijer putuje na Svjetsko nogometno prvenstvo, Milanović odgovara da putuje na poziv brazilske predsjednice, radi promocije Hrvatske. Smještaj mu plaća domaćin, a putne troškove hrvatski porezni obveznici. Prema medijskim izračunima, to bi, za premijera, njegova savjetnika za vanjsku politiku i članove osiguranja, moglo iznositi oko 15.000 eura.

Prema podacima hrvatskih putničkih agencija, ukupno je u Brazil, na Svjetsko nogometno prvenstvo, otputovalo oko 5.000 Hrvata, uglavnom bogatijih menadžera i pojedinaca jer cijene aranžmana iznose od 20.000 kuna na više, dakle, najmanje 2.700 eura, ovisno o aranžmanu.

Pogled na Rio de Janeiro
Pogled na Rio de Janeiro
"Ima zatvorenih grupa, ima firmi, ima individualaca. Miks svega i svačega. Mladi ljudi normalno da tu nisu jer te cijene teško tko od njih može podnijeti. Prosječni profil je recimo uspješniji poslovni čovjek", ističe Aleksandra Pukšar, predstavnica zagrebačkog Kompasa.

Neke su banke otvorile i posebnu kreditnu liniju gotovinskih kredita, isključivo za put u Brazil, poput "samba kredita", koje nudi OTP banka.

"Odobravaju se u visini od 7.500 do 180.000 kuna uz kamatnu stopu od 7,74 posto godišnje. Rok otplate je 10 godina. Do danas je odobreno samba kredita u iznosu većem od milijun kuna", pojašnjava Danijela Omelić iz Direkcije marketinga i korporativnih komunikacija OTP banke.

Svaki put isto, i oni koji su ludi za nogometom i oni koji su ravnodušni, svjesno, dozvole da ih ponese ta radost igre i euforija, pogotovo u vremenu kad je sve ostalo "mučno", poput političke i ekonomske scene. Na trenutak se zaboravljaju i namještaljke i golemi novac koji se vrti u nogometnim savezima.

"Jedna nogometna zvijezda, poput Gereta Bejla, koji je prošle godine prešao iz Totenhama u Real, ima godišnju plaću veću nego svi profesori i doktori zagrebačkog sveučilišta, među koje i ja spadam. Ne možemo biti hladnokrvni na to, kao kritički analitičari, ali s druge strane, kada gledate tu igru, onda na to zaboravite", smatra sociolog Renato Matić.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG