Dostupni linkovi

Baroso: Rusija da ne kažnjava Moldaviju



Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Baroso pozvao Rusiju da ne uvodi sankcije Moldaviji, koja se sprema da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa EU.

“Pozivam Rusiju da ne uvodi kaznene mere prema Moldaviji zbog potpisivanja i sprovođenja sporazuma, već da iskoristi mogućnosti koje joj se otvaraju”, rekao je Barozo novinarima tokom posete moldavskoj prestonici.

Predsednik EK je naglasio da je sporazum, koje bi EU i Moldavija trebalo da potpišu tokom sledećih nekoliko nedelja, u skladu sa sporazumom o slobodnoj trgovini koji Moldavija već ima sa Zajednicom nezavisnih država, koja obuhvata Rusiju i bivše sovjetske republike.

“Stabilnija, bezbednija i prosperitetna Moldavija je od koristi ne samo za evropske i moldavske, već i za ruske proizvođače i trgovce”, istakao je on.

Barozo se osvrnuo na napredak koji je Moldavija ostvarila poslednjih godina i podsetio da njeni građani od nedavno mogu da putuju u EU bez viza.

“Nema sumnje da je Moldavija evropska zemlja, pa stoga ne može biti sumnje da EU ima posebne obaveze prema njoj”, zaključio je predsednik Komisije.
XS
SM
MD
LG