Dostupni linkovi

Sudbina KAP-a i dalje neizvjesna


KAP, ilustrativna fotografija
KAP, ilustrativna fotografija
Novi vlasnik podgoričkog Kombinata aluminijuma je domaće preduzeće Uniprom, nikšićkog biznismena Veselina Pejovića, koji je imovinu ovog bankrotiranog preduzeća kupio za 28 miliona eura. Uniprom će preuzeti fabriku 1. jula ali, sudeći po prvim reakcijama, sudbina fabrike još uvijek nije izvjesna.

Veselin Pejović, vlasnik nikšićkog preduzeća Uniprom koje je od utorka novi vlasnik podgoričkog Kombinata aluminijuma još uvijek nije obezbijedio ključni resurs za proizvodnju aluminijuma - električnu energiju. Od Elektroprivrede je struju tražio po cijeni od 38 eura po megavat-satu, što nije prihvaćeno, ali je nakon jučerašnjeg potpisivanja kupoprodajnog ugovora Pejović rekao da pregovara i sa drugim dobavljačima iz regiona. Pored toga, kontroverzno je i brzometno razgraničenje sa gradom kojim je u imovinu KAP-a ušlo i vrijedno zemljište na obodu Podgorice koje je u istom postupku dobilo i status biznis zone.

Iako značajan dio javnosti sumnja da ulaskom Uniprom-a u KAP, za Kombinat počinje bolje vrijeme, Ministarstvo ekonomije pozdravlja potpisivanje kupoprodajnog ugovora, smatrajući ga prvim korakom ka uspješnom oporavku aluminijumske industrije u Crnoj Gori.

Portparol Ministarstva ekonomije, Marina Živaljević.

“Ministarstvo ekonomije će razgovarati sa predstavnicima sindikata KAPa i definisati uslove socijalnog programa za one radnike koji u procesu stečaja i nakon preuizimanja fabrike od strane nikšićke kompanije Uniprom ostanu bez posla. Nakon što konačan prijedlog socijalnog programa bude definisan Ministarstvo ekonomije će ga uputiti vladi na razmatranje.”

Predstavnici radnika kažu da su sa olakšanjem dočekali vijest da je KAP, nakon skoro godinu dana stečaja, konačno dobio novog vlasnika.

Predsjednik Sindikata KAP-a, Rade Krivokapić kaže da su radnici ipak razočarani činjenicom da će od ukupno 700, na poslu ostati samo tri stotine radnika koji će ipak biti zbrinuti Vladinim socijalnim programom koji će se finansirati iz budžeta.

“Socijalni program koji ne može biti gori od prethodnih, može biti samo poboljšan jer ova starosna struktura malo će đe naći uhljebljenje. Imali smo kooperativnost od strane države, imali smo prijevremeno penzionisanje i omogućili za 400 zaposlenih da odu u penziju, dok ovi ljudi koju budu prekobrojni oni mogu samo da završe na birou rada. Prethodni socijalni program se negdje u prosjeku kretao negdje od 15 hiljada eura po zaposlenom i mi ne možemo ići ispod toga. Mi smo pisali Ministarstvu ekonomije i naveli smo četiri zahtjeva sindikata i ako misle da ovaj prelazni period od dolaska novog vlasnika i odlaska stečajne uprave prebrodimo bez nekih socijalnih potresa i udara mi očekujemo da već naredne sedmice imamo na stolu uslove odlaska radniak po socijalnom programu kao i uslove za one ljude koji ostaju u KAP-u ”

U međuvremenu je reagovala i Centralnoevropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske u kojoj smatraju da neriješeno pitanje snabdijevanja električnom energijom ukazuje na to da je jedini cilj Uniproma - potpuni prekid proizvodnje aluminijuma u fabrici, uključujući preradu i dalje rezanje imovine fabrike u staro željezo u cilju prodaje za iznos koji znatno premašuje 28 miliona eura, te da prodaja KAP-a Unipromu, pored već pokrenutog spora izmedju Vlade CG i Deripaskine kompanije može dodatno uvećati broj tužbi pred medjunarodnim arbitražama.


Damir Šehović
Damir Šehović
Funkcioner manje članice vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije, Damir Šehović kaže da se nada da kupoprodaja KAP-a nije samo "paravan za dobijanje imovine odnosno zemljišta koje je nakon raspisivanja tendera dodijeljeno KAP-u, kako bi nakon prenamjene istog samo na njemu zaradio nemali novac".

U opozicionom Demokratskom frontu smatraju da KAP nije prodat već poklonjen, a da od nastavka proizvodnje aluminijuma - nema ništa.

“Nije nam jasno kako neko priča da će napraviti rentabilan KAP sa 300 radnika. Vlasniku je opština poklonila zemljište i to je očigledno taj dogovor te vlade u sjenci kojom rukovode premijer i jedan od vodećih crnogorskih tajkuna. U KAP će novi vlasnik nakon izvjesnog vremena konstatovati da to nije profitabilno naći neke izgovore kao da cijena struje nije dobra kao I da ima tehničkih problema da bi se investiralo.Onda će oni predložiti da se tu gradi nekakva industrijska zona kojom će naravno oni da upravljaju”, smatra Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta.

Podsjetimo. KAP je do potpune propasti dovela offshore firma, Centralno-evropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske koja je fabrikom gazdovala od 2005. do prošlog ljeta kada je uveden stečaj zbog dugova od 360 miliona eura, dvostruko većih od ukupne vrijednosti kompanije. Nakon proglašenja bankrota, raspisana su dva tendera za prodaju imovine fabrike da bi na kraju ostao samo jedan ponudjač, nikšićki biznismen Veselin Pejović, stopostotni vlasnik Uniprom-a, koga opozicija smatra marionetom premijera Mila Đukanovića koji je i sam predmet optužbi da je bio duboko involviran u tajne dilove sa prethodnim ruskim investitorom iz čega je, navodno, izvlačio veliku finansijsku dobit na štetu države.
XS
SM
MD
LG