Dostupni linkovi

Iran će učiniti sve da se dođe do sporazuma


Iran će učiniti sve "u svojoj moći" da omogući postizanje sporazuma o svom nuklearnom programu sa šest velikih sila s kojima pregovara, izjavio je danas u Ankari predsednik Irana Hasan Rohani.

"Iran je dokazao da nuklearni program koristi u mirnodopske svrhe. Učiniće sve u svojoj moći kako bi se postigao sporazum s grupom 5+1" (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Nemačka), rekao je Rohani drugog dana posete Turskoj.

"Iran je spreman da sedne za pregovarački sto kako bi se našlo rešenje... Iran je učinio svoj izbor potpisujući sporazum iz Ženeve", rekao je predsednik Irana, ocenjujući da su sankcije koje je Zapad uveo njegovoj zemlji "nepravedne".

Iran i grupa 5+1, pošto su postigli prelazni sporazum u novembru 2013, očekuju da će doći i do konačnog dogovora do 20. jula, kojim bi se garantovalo da Teheran svoj nuklelarni program koristi isključivo u mirnodopske svrhe, a da Zapad ukine sankcija toj zemlji.

Razgovori predstavnika SAD i Irana koji od juče traju u Ženevi, odvijaju se u "pozitivnoj atmosferi", rekao je danas glavni iranski pregovarač Abas Aragči.

Razgovori i s francuskim, ruskim i nemačkim predstavnicima predviđeni su do kraja nedelje.
XS
SM
MD
LG