Dostupni linkovi

Novi vlasnik najavljuje procvat KAP-a


Veselin Perišić i Veselin Pejović
Veselin Perišić i Veselin Pejović
Podgorički Kombinat aluminijuma je dobio novog vlasnika. Najveće preduzeće u Crnoj Gori je, nakon komunističke ere sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, a zatim "tranzicionog" perioda devedesetih i avanturističkog aranžmana sa ruskim oligarhom, Olegom Deripaskom, prešla u vlasništvo domaće firme Uniprom.

Vlasnik Uniprom-a, nikšićki biznismen Veselin Pejović, koji je u utorak, sa stečajnim upravnikom KAP-a, Veselinom Perišićem potpisao kupoprodajni ugovor, obećava novi život Kombinata.

Novi vlasnik podgoričkog Kombinata aluminijuma je preduzeće Uniprom, nikšićkog biznismena Veselina Pejovića koji je imovinu bankrotiranog KAP-a kupio za 28 miliona eura.

"Kupac će u roku od 30 dana izmiriti kupoprodajnu cijenu", rekao je stečajni upravnik KAP-a, Veselin Perišić nakon današnjeg potpisivanja kuporpodajnog ugovora.

“Učinjen je veliki napor da se ono što se prodaje kupcu prodaje bez tereta i ograničenja. Riješili smo sve sporove na miran način, nije ostavljen niti jedan spor sa Glavnim gradom u vezi sa razgriničenjem imovine, uknjiženi su objekti. Kupac ima sigurnost da to što je kupio može uknjižiti kao svoje dobro a sa druge strane prodavac da neće imati odštetnih zahtjeva od kupca. Nakon zaključenja ugovora bez odgađanja obavijesti odbor povjerilaca i stečajnog sudiju i onoga trenutka kada se izmjeri prodajna cijena steći će se uslovi da sudija postupa dalje u skladu sa zakonom i da dalje nastavi proceduru ka Upravi za nekretnine da kupac uknjiži to što je kupio.”

Novi vlasnik će fabriku preuzeti prvog jula ali u KAP-u će ostati manje od polovine zaposlenih jer je Uniprom kupio imovinu bankrotiranog preduzeća, pa nikšićki biznismen nema nikakvih obaveza prema radnicima. Ipak, radi nastavka proizvodnje zadržaće njih 300, dok će ostalih 420 biti zbrinuto Vladinim socijalnim programom koji će se finansirati poreskih obveznika.

Veselin Pejović najavljuje procvat KAP-a.
KAP
KAP
“Već od danas mi počinjemo sa programom i sa radom, iako ni do sada nijesmo sjedjeli skrštenih ruku I za ova 4 mjeseca smo uporno radili na planu i reorganizaciji KAP da Kombinat dobije jedan novi sjaj, jedan novi izgled kao što je bio nekada, kada je otvoren prije 40 godina i imao proizvodnju 120 hiljada tona. Međutim, vi dobro znate da je sada u KAP proizvodnja na nekih 30 do 35 hiljada tona i već od danas mi počinjemo novi program u Kombinatu.”

Novi vlasnik KAP-a, Veselin Pejović još uvijek nije obezbijedio električnu energiju, ključnu za proizvodnju aluminijuma. Elektroprivreda Crne Gore do sada nije dala pristanak na njegovu cijenu od 38 eura po megavat-satu, ali Pejović kaže da očekuje da će sa drugim dobavljačima iz regiona postići dogovor, odnosno, da neće gasiti elektrolizu.

“Svakako da nećemo da sjedimo skrštenih ruku i svakako da ćemo struju da nađemo.Nećemo ugasiti elektrolizu. Još čekamo Elektroprivredu da se izjasni ali takođe smo u pregovorima I sa firmamam iz okruženja tako da mislim da ćemo taj problem riješiti bez problema.”

Podsjetimo. Podgorički Kombinat aluminijuma je privatizovan 2005. kada je za svega 48 i po miliona eura većinski paket prodat offshore kompaniji iza koje je javno stao ruski oligarh Oleg Deripaska, ali za koju značajan dio javnosti sumnja da je u vlasničkoj strukturi bilo i domaćih moćnika iz samog vrha vlasti. Problemi su počeli da izbijaju na površinu 2008. kada se, uslijed pada cijene aluminijuma i drastičnog poskupljenja električne energije, KAP našao pred gašenjem. Vlada pritisnuta prethodnom tužbom od 300 miliona eura, potpisuje tzv. Ugovor o poravnanju kojim daje državne garancije za buduće kredite KAP-a koje je investitor u medjuvremenu potrošio a nije vratio, pa je otplata 170 miliona (sa kamatama) pala na teret gradjana Crne Gore.

KAP je u prošlog ljeta, zbog dugova od 360 miliona eura, dvostruko većih od ukupne vrijednosti kompanije, bankrotirao nakon čega su raspisana dva tendera za prodaju njegove imovine, da bi na kraju ostao samo jedan ponudjač, nikšićki biznismen Veselin Pejović, stopostotni vlasnik Uniprom-a, koga opozicija smatra marionetom premijera Mila Djukanovića koji je i sam predmet optužbi da je bio duboko involviran u tajne dilove sa prethodnim ruskim investitorom iz čega je, navodno, izvlačio veliku finansijsku dobit na štetu države.
XS
SM
MD
LG