Dostupni linkovi

Udruženje "Udružene": Terapija pletenjem priznata i izvan granica BiH


Izrada vunene kape u prostorijama "Udruženih"
Izrada vunene kape u prostorijama "Udruženih"
Da ručno pleteni artikli za djecu mogu biti odličan izvozni bh. proizvod, pokazuju rezultati rada Udruženja žena Udružene. Za razliku od ostalih dizajnera koji sreću iskušaju prvo na domaćem tržištu, njihovi proizvodi su prepoznati najprije u inozemstvu. Uz to, udruženje ženama pomaže da prevaziđu različite probleme i ostvare ekonomsku stabilnost.

Udruženje "Udružene" djeluje već skoro dvije godine. Osnovano je s ciljem da pomaže ženama žrtvama rata i nasilja, ženama iz marginaliziranih socijalnih grupa, kao i svim ženama bez ili sa niskim primanjima. Nadira Škaljić, predsjednica udruženja kaže kako je ideja odlično zaživjela i višestruka je pomoć članicama.

„Sve te žene posjeduju tradicionalne vještine i talenat. Kroz naš rad one koriste te vještine koje su naučile od svojih baka, nana, i koriste u produktivne stvrhe. Zahvaljujući tome, zarađuju za život. S jedne strane, ekonomski se osnažuju, s druge strane, pletenje djeluje terapeutski na njih“, kaže Škaljić.

U Bosni i Hercegovini do sada su imale nekoliko izlaganja, a nedavno upriličena i revija u Umjetničkoj galeriji BiH. Domaća publika je odlično reagirala na ljetnu kolekciju za djecu.

„Ja se nadam da ću ostvariti neke svoje ciljeve u narednih četiri-pet godina, i što se tiče proizvoda i što se tiče kvaliteta, i inače, predstavljanja naše države Bosne i Hercegovine kvalitetom radova i tehnikama. Ja mislim da su OK.“

Osim na domaćem terenu, "Udružene" su bile gošće i na sajmovima u inozemstvu. Reakcije stranaca na ručno pletene odjevne predmete za djecu uvijek su pozitivne, kaže Nadira.

„Mi smo išli već u Pariz, na sajam u Tokio, i rezultati su bili stvarno više nego pozitivni.“

Recept uspjeha je jednostavan, nastavlja Nadira. Tajna je u spajanju tradicionalnog i modernog.

„Prvi put vide u stvari dizajn koji je moderan. Mi pratimo tendencije, evropske i svjetske modne trendove i priklađujemo naš dizajn evropskim i svjetskim tendencijama. Radi se ipak o ručnom radu, tako da je to mješavina, sretni brak između modernog i tradicionalnog, između modernog dizajna i tradicionalnog načina izrade. I to je ono što se sviđa publici.“

Odjeća koju rade žene iz udruženja vani se prodaje rame uz rame sa najvećim svjetskim brendovima.

„Recimo, u Parizu, naš se brend našao u istoj radnji sa BabyDior. To su radnje u kojima mi prodajemo, neka vrsta Concept-store, radnji koje traže visoki kvalitet, visoku modu i kvalitetnu izradu.“

Strane ambasade u Bosni i Hercegovini pokazale su se kao veliki prijatelji udruženju.

„Dosta je stranih ambasada koje su prepoznale u našim aktivnostima mogućnost da na konkretan način pomognu ženama u Bosni i Hercegovini koje su ugrožene.“

O uspjehu "Udruženih" i plodovima njihovog rada svjedoči i činjenica da su se našle na listi gostiju za nadolazeći Svjetski samit posvećen borbi protiv seksualnog nasilja u konfliktima koji će se održati u Londonu.
  • Slika 16x9

    Ivana Bilić

    Diplomirala žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Tuzli. Na Radiju Slobodna Europa radi od prosinca 2013. godine kao novinar-reporter za radijski program i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG