Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Nakon oficira VRS, ispitan dužnosnik s Pala


Zdravko Čvoro
Zdravko Čvoro
Nakon iskaza niza oficira Vojske Republike Srpske, haško suđenje njezinom zapovjedniku Glavnog štaba Ratku Mladiću nastavilo se višednevnim iskazom civilnog predstavnika vlasti bosanskih Srba u vrijeme rata Zdravka Čvore, tadašnjeg predsjednika Izvršnog odbora općine Pale i lokalnog Kriznog štaba. On je kao svjedok obrane negirao nasilno protjerivanje građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti sa Pala 1992. godine, nakon čega ga je u unakrsnom ispitivanju haško tužiteljstvo suočilo sa dokumentima i podacima koji, prema optužbi, ukazuju na drugačije.

Čvoro je kao predsjednik Izvršnog odbora Pala tijekom ratne 1992. godine osporavao da je protjerivanje bilo nasilno - tvrdeći da su vlasti Republike Srpske samo pomagale njegovim lokalnim - da ispune želju Bošnjaka i bosanskih Hrvata. Za, kako je naveo - dobrovoljni odlazak iz općine.

„Da, pomagala je. I našim kapacitetima nismo mogli zadovoljiti uslove slanja izbjeglica. Ja sam na početku suđenja rekao da je bilo pet do 10 autobusa dnevno slanja u pravcu Srbije“, rekao je Čvoro.
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Kako bi pokazao da su građani nesrpske nacionalnosti otišli sa Pala zbog smrtnog straha, tužitelj Traldi je istaknuo da su u zahtjevu za odlazak kao razlog naveli – maltretiranje i zastrašivanje. Traldi je pokazao i izvještaj generala Jugoslavenske narodne armije, JNA - Kukanjca koji pokazuje da je u bosanskohercegovačkim općinama koje je željela zauzeti Srpska demokratska stranka, SDS - zajedno sa njegovim jedinicama, prije rata podijelila gotovo 70.000 komada oružja. U dijeljenju oružja srpskom stanovništvu sudjelovali su i pripadnici policije:

„S obzirom na ove dokaze, ja vama iznosim sljedeću tvrdnju: nisu se samo ljudi sa Pala vojno organizovali, već su primali pomoć od JNA i policije s tim u vezi. Je li to tačno?“

ČVORO: Bilo je tih slučajeva, ali ja ne znam, nisam u detalje upoznat.

U travnju 1992. godine nakon maltretiranja i zastrašivanja nesrpski civili su zatražili odlazak iz Pala, a lokalne vlasti i policija bosanskih Srba su ubrzano donijeli odluku – o njihovom odlasku.

TUŽITELJ TRALDI: Nakon što je izdana ova odluka - ja vas sada ne pitam o sadržaju odluke nego o tome kako je ona primljena – muslimani su je protumačili kao odluku u kojoj se kaže da se oni moraju iseliti iz općine Pale, zar ne?

ČVORO: Zato sam i rekao da su mnogi zloupotrijebili odluku i pogrešno je tumačili. Ali odluka upravo takva nije da moraju, već je rečeno onako kako je napisano.

Kako bi pokazao da su vlasti bosanskih Srba namjeravale trajno iseliti nesrpsko stanovništvo iz općina koje su zauzele, tužitelj Traldi je podsjetio Čvoru i da su sve tri džamije na Palama srušene, nakon odlaska bošnjačkog stanovništva.

TUŽITELJ TRALDI: Te su džamije stajale dok god je tamo bilo muslimansko stanovništvo. Nakon toga su sve uništene.

ČVORO: Ja nisam tada bio na vlasti kada su uništene. Dok sam ja bio na vlasti, one su bile čitave. Džamije su nakon odlaska muslimana, po mom saznanju, uništene, srušene. Kako i na koji način, ja ner znam.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid, progone, teror Sarajlija i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce nastavlja se idući tjedan iskazima novih svjedoka obrane.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG