Dostupni linkovi

Danas počinje Samit G7 u Briselu


Evropska unija biće danas u Briselu domaćin samita G7 najrazvijenijih zemalja koji će posebno biti posvećen situaciji u Ukrajini i odnosima sa Rusijom, ali će razmatrati i globalna ekonomska pitanjima, saopštila je Evropska komisija.

Evropsku uniju će na dvodnevnom samitu koji se otvara večeras predstavljati predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej i Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

"Ukrajina će biti glavna tema na dnevnom redu. Biće to važan momenat da se razmotre najnoviji događaji u Ukrajini i oko nje i nastavi zajednički rad u rešavanju ovog i drugih izazova", rekao je Van Rompej, prenosi se u saopštenju.

Predsednik Evropske komisije Barozo rekao je da će ovo biti specijalni Samit, pre svega zato što se održava u formatu G7, zatim što će se posebno baviti pitanjem Ukrajine i konačno zato što će se prvi put održati u Briselu.

Vođe G7 - Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD - kao i vođe EU odlučili su da otkažu učešće u prvobitno planiranom Samitu G8 u Sočiju, koji je trebalo da uključi i Rusiju, i rešili da se umesto toga sastanu u Briselu u formatu G7,
navodi se u saopštenju i dodaje da je to učinjeno zbog ruskog kršenja ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.
XS
SM
MD
LG