Dostupni linkovi

Tužilac: Gardisti VJ ubijeni zbog Mladića



Tužilac na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom sugerisao je danas da su dvojica gardista Vojske Jugoslavije, 2004. u kasarni Topčider, ubijeni zato što su videli generala Mladića.

To je izazvalo glasan protest generala Mladića - kome je raspravno veće ranije zabranilo da glasno govori - posle čega su sudije naredile da bude uklonjen iz sudnice. Šta je govorio Mladić, koji je optužen za genocid nad nesrbima u BiH, nije se moglo čuti na galeriji za javnost zato što su mikrofoni bili isključeni.

Zastupnik optužbe Dermot Grum (Groome) sugestiju da je Mladić odgovoran za smrt gardista izneo je tokom unakrsnog ispitivanja svedoka odbrane Dragana Lalovića, komandanta jedinice Vojske Republike Srpske koja je od 1997. do 2001. obezbeđivala generala u Srbiji.

Tadašnji pukovnik VRS Lalović prethodno je potvrdio da je Mladić od marta 1997. živeo u svom stanu u Beogradu i da je "povremeno" odlazio u vojne objekte VJ na planini Rajac i u Strugarima.

Upitan od tužioca Gruma da li je Mladić u to vreme odlazio i u kasarnu u Topčideru, svedok je prvo odgovorio da je "siguran" da nije.

Na dodatno pitanje može li da to potpuno isključi, Lalović je, međutim, dozvolio mogućnost da je general Mladić dolazio u Topčider da "porazgovara" s pripadnicima jedinice VRS zadužene za njegovo obezbeđenje, koja je u toj kasarni bila smeštena.

U vezi sa smrću gardista VJ Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića u Topčideru, 5. oktobra 2004, tužilac Grum citirao je izjavu Jakovljevićevog oca, datu prošle godine publikaciji Balkan insajt (Balkan Insight), da su oni ubijeni zato što su u kasarni videli generala Mladića.

Bivši komandant VRS optužen je za genocid u Srebrenici; progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, što je u sedam opština imalo razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.
XS
SM
MD
LG