Dostupni linkovi

Leh Valensa za Poljake simbol 25 godina slobode



Nekadašnji vođa otpora Poljaka komunističkom režimu, šef nezavisnih sindikata Solidarnost, kasniji predsednik Poljske, dobitnik Nobelove nagrade za mir, Leh Valensa, izabran je za simbol dve i po decenije tranzicije Poljske u demokratsko društvo u anketi Ljudi slobode.

Povodom 25. godišnjice prvih delimično slobodnih izbora iza gvozdene zavese, 4. juna 1989. godine koji označavaju u Poljskoj pad komunističkog režima, dnevnik Gazeta viborča i komercijalna televizija TVN pozvali su Poljake da predlože i glasaju u pet kategorija za ljude slobode - one koji su najbolje oličenje dubokih promena iz totalitarnog društva.

Lehu Valensi drugi slavni disident, pokretač Gazete viborče i njen dugogodišnji glavni i odgovorni urednik, Adam Mihnjik, uručio je u nedelju uveče, u prisustvu državnog vrha, specijalnu nagradu na osnovu ankete.

"Naš dobitnik je kao Poljska, možemo da ga volimo zbog nečega ili uprkos svemu. Električar iz Gdanjska bacio je rukavicu u lice diktaturi koja je samu sebe nazivala diktatura proletarijata", podsetio je Mihnjik na osamdesete godine prošlog veka i vanredno stanje kada su i on, i Valensa bili internirani kao neprijatelji režima.

"Bio si predsednik Poljske. Često smo se svađali s tobom, našim vođom, ali nikada nismo posegnuli za blatom laži i kleveta. Za nas je bilo važno da si poštovao osnove demokratije iako smo se često sporili oko njenog shvatanja", kazao je Mihnjik.

Poljska u utorak i sredu slavi 25. godišnjicu izbora koji su kao prva domina pokrenule "plišane" revolucije u svim sovjetskim satelitima. U goste u Varšavu, na poziv predsednika Poljske Bronjislava Komorovskog, stiže više od 20 šefova država, među kojima predsednik SAD Barak Obama, Nemačke Joahim Gauk i Francuske Fransoa
Oland.



XS
SM
MD
LG