Dostupni linkovi

Svjedok obrane: Nismo granatirali Markale


Ratko Mladić u sudnici u Hagu
Ratko Mladić u sudnici u Hagu
Suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Milorada Džide, zapovjednika bataljona unutar Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a na Nišićima koji je, kao i prethodni svjedoci obrane, osporavao namjerne napade na Sarajlije tijekom opsade (1992-1995).

Džida je osporavao odgovornost 7.bataljona, ali i ostalih formacija VRS-a za granatiranje sarajevske tržnice Markale 5.veljače 1994.godine, kada je prema optužnici - poginulo 66, a ranjeno 140 osoba.

"Ja sam godinama išao na tu tržnicu i znao sam raspored stolova. Nije moguće da od jedne granate strada toliko ljudi.", izrazio je svoje mišljenje svjedok koje ide u prilog tezi obrane - da je eksplozija podmetnuta kako bi se demonizirale srpske snage.

Džida je opisao kako je nakon eksplozije na Markalama kod njih došla grupa istražitelja iz UNPROFOR-a koja je pregledala minobacače i navodno utvrdila - da iz njih nije pucano, kao ni da smrtonosna minobacačka mina nije mogla biti ispaljena sa spornih položaja.

"Francuski major nam je rekao da je istraga utvrdila da mi nismo odgovorni. Da naši minobacači nisu upotrebljavani i da nisu od tamo mogli djelovati.", ustvrdio je svjedok čiji je bataljon imao dva minobacačka položaja s minobacačima od 120 mm - na Mrkovićima i Debelom Brdu.

Tužiteljstvo je nedavno osporavalo istovjetni iskaz Džidinog ratnog kolege Slavka Genge, tvrdeći da se spomenuta inspekcija nikada nije dogodila, budući da nije niti nigdje spomenuta u zapisnicima VRS-a, kao ni UNPROFOR-a.

Suci su također ispitivali svjedoka Džidu o kontaktima s Gengom, ispitujući mogućnost da su obojica uskladila iskaze koje su dali i na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Opsada Vukovara i suradnja sa četničkim vojvodama

Kako bi narušilo vjerodostojnost svjedoka tužiteljstvo je ispitivalo Džidu i o njegovoj suradnji sa zloglasnim vođom srpskih snaga u Rogatici - Rajkom Kušićom, pokazujući mu dokument o tome.

Također, budući da je svjedok osporavao snajperiranje Sarajlija, tužiteljstvo ga je suočilo sa zapovjedi zapovjednika Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a Dragomira Miloševića o upućivanju pripadnika Džidine jedinice - na specijalističku snajpersku obuku.

"Pozvali su ih da ne bi džaba sjedili. Ja Vam tvrdim da obuke nije bilo.", poricao je svjedok koji je prije sudjelovanja u opsadi Sarajeva, sudjelovao i u opsadi Vukovara 1991.godine, kao pripadnik Jugoslavenske narodne armije, JNA.

Nakon izvođenja niza oficira VRS-a u vezi sarajevskog ratišta, obrana generala Mladića izvela je kao idućeg svjedoka Zdravka Čvoru, političkog dužnosnika bosanskih Srba s Pala (predsjednik Izvršnog odbora općine) iz vremena rata. Njega je obrana dovela kako bi govorio o zločinima "muslimana protiv Srba u drugim područjima", a koji su prema njegovom stavu i tezi Mladićevih branitelja - utjecali na strah muslimana i njihov odlazak s Pala. Drugim riječima da nisu od tamo nasilno protjerani, nego da su dragovoljno otišli.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG