Dostupni linkovi

Indijski i pakistanski premijeri razgovarali o terorizmu



Novi indijski premijer Narendra Modi danas je u Nju Delhiju pozvao je svog pakistanskog kolegu Navaza Šarifa da stane na kraj militantnim organizacijama u svojoj zemlji, a u razgovoru je također izrazio želju za produbljenjem međudržavnih odnosa i trgovine.

“Mi želimo mir i prijateljske odnose s Pakistanom, ali da bi takvi odnosi bili ostvareni, potrebno je stati na kraj terorizmu i nasilju”, saopštilo je indijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Modi je pakistanskom premijeru poručio kako vlada u Islamabadu mora da se "drži svog obećanja da će sprečiti da njena teritorija i teritorije koje ona kontroliše bude korištena za pripremu terorističkih napada u Indiji".

Istovremeno, Šarif je kazao da on i Modi mogu da uspeju u “okretanju nove stranice” u njihovim odnosima dve zemlje, ističući da je njegova vlada “spremna da diskutuje o svim pitanjima između dve zemlje, u duhu saradnje i iskrenosti”.

Modi je počeo je danas svoj mandat razgovorom s pakistanskim kolegom, u pokušaju oživljavanja dijaloga dva suseda.

Kao lider nacionalističke stranke BJP, Modi je iznenadio svoje protivnike jer je na svoju inauguracije juče pozvao Šarifa, što je prvi put od kada su Pakistan i Indija stekli nezavisnost 1947. godine.

To je bio prvi sastanak predstavnika Indije i Pakistana na indijskom tlu, posle prekida bilateralnih odnosa 2008. godine, kada je u terorističkom napadu u Mumbaju poginulo 166 osoba. Indija je tada optužila pakistansku grupu Lakšar-e-Taiba za ta ubistva.

Indija i Pakistan, dve nuklearne sile, vodile su tri rata od sticanja nezavisnosti od britanske imperije 1947. godine. Dva od tri sukoba bila su zbog Kašmira, oblasti koju dve zemlje dele, ali na koju u celini svaka polaže prava.
XS
SM
MD
LG