Dostupni linkovi

Nemci ne žele Tursku u EU



Većina Nemaca, čak 69 odsto, izjasnilo se protiv ulaska Turske u Evropsku uniju (EU), pokazuje današnja anketa Instituta za istraživanje javnog mnjenja Forsa.
Mediji podsećaju da je pre deset godina većina Nemaca, međutim, bila za Tursku u EU.

Razlog zašto su Nemaci ''okrenuli list'', izgleda, leži u jednom čoveku - turskom premijeru Reždepu Tajipu Erdoganu za koga čak 80 odsto Nemaca veruje da predstavlja prepreku na putu svoje zemlje EU.

Turci su u Nemačkoj i najbrojniji i najmoćniji stranci, a Erdogan političar koji nikoga u toj zemlji ne ostavlja ravnodušnim.

Erdogan je ovog vikenda u Nemačkoj ponovo izazvao pravu buru reagovanja, kada je u Kelnu, pred dvadesetak hiljada svojih zemljaka na jednoj strani i oko 40 000 protivnika njegove politike na drugoj strani Rajne, u amosferi turskih zastava i muzike, održao govor i pozvao svoje sunarodnike da se registruju za glasanje na turskim predsedničkim izborima u avgustu, prenose nemački mediji.

"Daće Bog, mi ćemo objaviti našeg kandidata za predsednika što je moguće pre", rekao je Erdogan, koji važi za favorita, iako njegova kandidatura još nije oficijelno najavljena.

Nemački političari optužuju Erdogana da prebacuje tursku izbornu kampanju na nemačko tle, a na njega su se, posle rudarske tragedije u Somi sa brojnim mrtvim i neprihvatljivim potupcima Turske protiv demonstranata, svalile mnoge kritike.

Kada je reč o nemačko-turskim odnosima, pozitivno raspoloženi analitičari ukazuju često da, bez obzira na sve razlike u viđenjima i mišljenjima, ipak, treba da bude naglašeno ono sto je zajedničko- a to su osim intenzivne privredne saradnje, izražene u najmanje sedam milijardi evra nemačkih investicija u Turskoj i ljudi - odnosno 350 000 Turaka, zaposlenih u tim firmama.
XS
SM
MD
LG