Dostupni linkovi

Mađarska osuđena u Strazburu



Evropski sud za ljudska prava u Strazburu osudio je danas Mađarsku zbog smenjivanja predsednika Vrhovnog suda Andraša Baka 2012. zato što je kritikovao reform pravosuđa koju je sprovela vlada Viktora Orbana.

Sud je zaključio da je "prekršeno pravo na slobodu izražavanja", a Baka je "smenjen zato što je kao predsednik Vrhovnog suda javno kritikovao vladinu politiku u oblasti reforme pravosuđa".

Mađarska je, kako se dodaje u presudi, prekršila i pravo da se Baka obrati sudu zbog smenjivanja sa položaja.

Nekadašnji sudija Evropskog suda za ljudska prava između 1991. i 2008. godine, Andraš Baka izabran je 2009. godine za predsednika Vrhovnog suda.

Baka je takođe bio na čelu nacionalnog Saveta pravosuđa i imao je zakonsku obavezu da iznese mišljenje o svakom nacrtu zakona vezanom za pravosuđe, podseća Sud u Strazburu.

On je tako između februara i novembra 2011. godine javno kritikovao više reformi koje je sproveo vladajući Fides, uključujući i smanjivanje godina za odlazak u penziju sudija što je dovelo do prave čistke u pravosuđu.

Baka je dobio otkaz u januaru 2012, tri i po godine pre isteka mandata.

Evropska komisija je u više navrata kritikovala poteze mađarski vlasti po pitanju nezavisnosti sudstva, nezavisnosti rada centralne banke i zaštite slobode medija.
XS
SM
MD
LG