Dostupni linkovi

C. Gora: Zahtev da se žrtvama deportacije podigne spomenik



Povodom 22. godišnjice deportacije izbeglica iz Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, više nevladinih organizacija ponovo je zatražilo da se u Herceg Novom podigne spomen obeležje žrtvama deportacije.

Crnogorska policija je u maju i junu 1992. godine uhapsila oko 70 izbeglica iz BiH, uglavnom Bošnjaka, koje je, zatim, deportovala u Bosnu i Hercegovinu, gde su dospeli u ruke voske bosanskih Srba koja je ubila deportovane osobe.

Samo 12 deportovanih uspelo je da preživi, a deportacija se smatra jednom od najvećih mrlja u novijoj istoriji Crne Gore.

Viši sud u Podgorici ranije je oslobodio devet bivših službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore koji su bili sudski procesuirani, zbog optužbe da su odgovorni za deportaciju. Odluku Višeg suda potvrdio je Apelacioni sud Crne Gore.

Prema dosadašnjem sudskom postupku, naredba za deportaciju stigla je od tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Crne Gore, kasnije ministra Vojske Jugoslavije Pavla Bulatovića.

Bošnjaci su deportovani uglavnom sa područja Herceg Novog, po zahtevu ondašnjih vlasti bosanskih Srba da bi, kako se navodi, bili zamenjeni za srpske zarobljenike u ratu u BiH.
XS
SM
MD
LG