Dostupni linkovi

Pobjeda Bošnjačke stranke u Rožajama, poraz albanskih partija u Tuzima


Biračko mjesto u Podgorici, ilustrativna fotografija
Biračko mjesto u Podgorici, ilustrativna fotografija
Kako su glasale manjinske partije i da li je DPS zadržao to biračko tijelo pokazaće detaljne analize rezultata lokalnih izbora. Na prvi pogled, interesantan rezultat zabilježen je u Rožajama gđe je Bošnjačka stranka (BS) ušla u biračko tijelo DPS-a i prekinula dvije decenije dugu dominaciju te partije u gradu na Ibru.

Za razliku od Rožaja, DPS je u manjim gradovima uglavnom zadražala dominaciju, kakav je slučaj i sa Tuzima, uprkos brojnim neispunjenim obećanjima prema albanskom stanovništvu te varošice.

U Rožajama DPS više nije najača partija .Ubjedljivom pobjedom Bošnjačke stranke, koja je dobila povjerenje duplo više glasača u odnosu na prije četiri godine, prekinuta je dvije decenije duga dominacije DPS-a u gradu na Ibru.

BS je uspjela da uđe u biračko tijelo DPS-a, što se ne bi moglo reći za druge gradove, posebno manje, gdje je partija Mila Đukanovića uspjela da sačuva svoje biracko tijelo, ukazuje za naš program politikolog Edin Koljenović i objašnjava zašto su Rožaje izuzetak?

”Čini mi se da je ovdje bila predizborna kalkulacija pogrešna od strane DPS a to je da su pošli u dvije kolone, SDP na jednu DPS na drugu stranu i na taj način su dozvolili Bošnjačkoj stranci da uđe u njihovo biračko tijelo. BS je stranka koja je posljednjih godina pokazala da je stranka koja zaista ima trend rasta u svim opštinama u kojima postoji manjinsko stanovništvo, naročito u Rožajama. Prosto je negdje to i logično jer se i centrala stranke nalazi u Rožajama i vidi se da se u toj opštini posljednjih godina gradi bastion te njihove političke snage.”

U Rožajama, kao i u većini gradova u kojima se glasalo u nedjelju, nema apsolutnog pobjednika izbora . Niko nije više u prilici da samostalno vlada , zbog čega su nužne postizborne koalicije.

Ključ vlasti je u rukama Bošnjačke stranke, a DPS bi, kako se izrazio njen lider Milo Đukanović, mogao biti interesantan partner. Postizborna kombinatorika, međutim najvjerovatnije neće ići u pravcu kojim be željela DPS, smatra Koljenović:

”Čini mi se da se savez SDP i DPS u Rožajama značajno narušio a posljedica je i pad popularnosti gradonačelnika koji je već dugo na vlasti u Rožajama. Čini se da se mogu nazreti neki značajniji pregovori između BS i SDP o formiranju nove vlasti.”

Očekivano, DPS nastavlja dominaciju Tuzima i zadržava tradicionalnu podršku dijela albanskih glasača u toj varošici i pored brojnih neispunjenih obećanja.

Od albanskih, nacionalnih partija, pojedinačni najbolji rezultat osvojio je Demokratski savez, čiji funkcioner Nikola Camaj za naš program dominaciju DPS-a objašnjava podjelama koje je, kako kaže, ta partija napravila među Albancima:

”Tu nema podrške niti za program niti za investicije nego čisto je u pitanju polarizacija na kojoj DPS opstaje ne samo u Tuzima nego i u drugim djelovima Crne Gore pa i na državnom niovu.”

Politiklog Edin Koljenović ocjenjuje na tradicionalnu vezanost Albanaca sa područja Malesije za DPS i čudi ga da i pored velikog nezadovoljstva stanovnika tog kraja, veću podrsku birača ne dobijaju albanske, nacionalne partije:

”Imamo jedan interesantan trend a to je da je DPS prilično snažno u manjini. Na neki način oni uspijevaju da naizgled nezadovoljne građane zadovolje. Koji su to načini i sredstva to ostaje upitno. Potpuno je čudno da u takvim okolnostima ne dolazi do jačanja albanskih nacionalnih partija ali čini se da su determinante odlučivanja birača u Tuzima još uvijek drugačije. Oslikavaju jednu tradicionalnu vezanost birača za DPS.”
XS
SM
MD
LG