Dostupni linkovi

Jovićević: Ključ je u rukama SDP-a


Svetozar Jovićević
Svetozar Jovićević
Politički analitičar Svetozar Jovićević u intervjuu za RSE kaže da se iz rezultata lokalnih izbora mogu izvući određene pouke od kojih je najvažnija ta da je DPS postala politički monstrum koji čini sve da bi ostao na vlasti i koga ne mogu zaustaviti ni reformisani izborni sistem ni strožija izborna pravila.

Jovićević kaže da je politička situacija nakon izbora u nedjelju dodatno zakomplikovana i da je ključ u rukama koalicije SDP i Pozitivne koja će morati da donese teške političke odluke.

Ili će se ponovo prikloniti DPS ili će rizikovati i dovesti do neophodnih promjena, kaže Jovićević.

“Ko hoće zaista može da izvuče neke pouke iz ovih izbora. Osnovna pouka je da se vladajuća partija DPS odavno razvila u jednog političkog monstruma, bez imalo oklijevanja upotrebljavam tu riječ, sposobnog za sve i spremnog na sve samo da bi ostao na vlasti i to utoliko sposobnijeg i opasnijeg što mu prijeti veća opasnost od gubitka vlasti. To se i na ovim izborima pokazalo. Uz to, ne mislim samo na one elementarne vrste krađe koje su odavno prisutne na političkoj sceni nego mislim na one mnogo opasnije, skrivenije, vještije koje DPS uspješno provodi. U zabludi su bili mnogi u opoziciji koji su mislili da će promjenom izbornog zakona, promjenom Zakona o finansiranju političkih partija, promjenom nekih drugih normi spriječiti DPS da radi to što radi. To je bila velika zabluda. To je toliko narasli orvelovski mehanizam koji se na standardan način ne može smijenit i koji će dalje sa istom beskrupuloznošću raditi sve ono što čini godinama“, ističe profesor Jovićević.
RSE: Uz slab rezultat na ovim izborima komplikovana je i pozicija i uloga SDP-a, što u koaliciji sa Pozitivnom što samostalno. Čini se da im je nekako sada nametnuto da oni odluče o političkoj budućnosti Crne Gore?

Jovićević: SDP da je imala dovoljno političke mudrosti i političke hrabrosti i obične ljudske hrabrosti odavno je morala da shvati da se ova vlast ne može promijeniti osim ako ne bude smijenjena. Sve drugo je čisto poigravanje sudbinom i sopstvene stranke i što je najvažnije sudbinom ove države. Ključ je u rukama SDP odavno i pored sveg lošeg izbornog rezultata oni ako imaju političke mudrosti i političke hrabrosti mogu da učine da dobiju vlast u velikim gradovima, naravno prije svega u Podgorici. Bojim se da im ističe vrijeme za takvu krupnu i važnu mogućnost, ako oni to stvarno žele. Jedini legalnim put je sporazum sa opozicijom, obaranje Vlade na državnom nivou i stvaranje tehničke vlade za određeni period u kome bi se poluge vlasti istisnule iz ruku DPSa.“
RSE: Da li će lider socijaldemokrata Ranko Krivokapić ubrzo morati da donese neke teške političke odluke?

Jovićević: To je možda jedino i najkorinsije iskustvo koje se mora izvući iz ovih lokalnih izbora. Prosto je sada ogoljena pozicija SDPa do kraja. On mora da učini ovo o čemu govorimili da se prikloni DPSu i napravi neke kompromise na nivou nekih opština a da na državnom nivou sve ostane isto. Recimo da napravi kompromise sa opozicijom u nekim manjim opštinama a da to ne učini u Podgorici i na državnom niovu. To liči na način kako se SDP do sada ponašao. Ali oni nemaju više vremena. Ili će uraditi ovo o čemu sam govorio ili će se prikloniti DPS ostati njihov prirepak. Ali moraju da znaju da će DPS u toj varijanti učiniti sve da ih oslabi jer oni to rade sa onima koji im iz bilo kojeg razloga smetaju.
RSE: Koliko ovo sve može dugo da traje, ta politička neizvjesnost, odnosno politička kriza?

Jovićević: Pa može da traje dugo ako se desi ovo kompromiserstvo u Podgorici i još nekim značajnijim opštinama. Ako se dalje bude pravilo kompromiserstvo na državnom niovu onda sve ovo može da traje do narednih regularnih izbora. Ako, međutim pokažu hrabrost pa u nizu opština gdje im stoji takva mogućnost povuku jake poteze, ozbiljno poremete snagu DPS na lokalnom i državnom nivou onda to ne može i ne treba dugo da traje.
XS
SM
MD
LG