Dostupni linkovi

File: Evrointegracije se isplate



Evropska unija od svih zemalja Zapadnog Balkana očekuje snažnu posvećenost primeni reformi, izjavio je evropski komesar za proširenje Štefan File.

On je poručio da su evrointegracije težak zadatak, ali da se isplate.

"Proces pristupanja uključujući i finansijsku podršku snažni su podsticaji za te zemlje da modernizuju i transformišu svoje privrede i administracije, na dobrobit svojih gradjana, a primer Hrvatske pokazuje da je takva transformacija moguća i da EU ostaje pri svojim obećanjima", rekao je File.

On je ukazao u intervjuu za "Dojče vele" da, ako žele da postanu članice tokom sledeće dekade ili kasnije, zemlje-pretendenti na članstvo "ne bi trebalo da se fokusiraju na datume već na rezultate".

Osvrnuvši se na svoj četvorogodišnji mandat, odlazeći evropski komesar je ocenio da su, kad je reč o proširenju EU na Zapadni Balkan, insistiranje na osnovama, pravičnost i čvrst stav podigli verodostojnost procesa proširenja.

"Ne postoje prečice. To bi bilo loše i za EU i za zemlje-kandidate. Postavili smo jasne uslove koji moraju biti ispunjeni, počev od onoga što mi nazivamo 'osnove', kao što su vladavina prava, efikasna borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, poštovanja prva manjina, slobode izražavanja i medija, i zdrava i stabilna ekonomija", naglasio je File.
XS
SM
MD
LG