Dostupni linkovi

Počelo suđenje "Dreničkoj grupi"



EULEX potvrđuje da su četvorica optuženih u slučaju takozvane “Dreničke grupe” stigla u Mitrovicu i da jutrps u Osnovnom sudu u Mitrovici počelo prvo ročište glavnog suđenja.

Saopšteno je da EULEX nastavlja da pruža pomoć kosovskim organima radi okončanja trenutne situacije u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova i očekuje da će preostala trojica optuženih biti prebačena u Osnovni sud u Mitrovici.

Ponovo naglašavamo da nema pregovora o vladavini prava i da je ona okosnica svakog demokratskog društva, naveo je Eulex,

Trojica pritvorenika "Dreničke grupe" pobjegla su u utorak iz Kliničkog univerzitetskog centra Kosova u Prištini, gdje su bili na liječenju.

Riječ je o Samiju Lustaku, Ismetu Hadžaju i Sahitu Jasariju, koji su kao članovi "Dreničke grupe" optuženi za ratne zločine.

Od petnaestorice optuženih iz "Dreničke grupe" njih sedmorica su bili pritvoreni su od 31. maja prošle godine.

Pripadnici "Dreničke grupe" su optuženi za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistva za koja se pretpostavlja da su izvršena u navodnom pritvoreničkom centru OVK u selu Likovce tokom 1998.
XS
SM
MD
LG