Dostupni linkovi

Putin: Povlačenje trupa za bolju atmosferu u Ukrajini



Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je naredio povlačenje vojske iz oblasti blizu Ukajine kako bi doprineo pozitivnoj atmosferi uoči predsedničkih izbora u Ukrajini, ali da nastavak sukoba u toj zemlji otežava odnose Moskve i Kijeva.

Povlačenje vojske najavljeno u ponedeljak trebalo je da stvori "povoljne uslove za ukrajinske predsedničke izbore i okonča spekulacije", rekao je Putin novinarima u Šangaju gde je učestvuje na bezbednosnom samitu.

Povodom navoda iz SAD i NATO da se ne vide znakovi povlačenja, Putin je rekao da bi "oni koji to ne vide trebalo bolje da gledaju" i dodao da će se povlačenje jasno videti na satelitskim snimcima.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da se ruske trupe u područjima uz granicu s Ukrajinom premeštaju ka železničkim stanicama i aerodromima, kako bi otišle u matične baze.

NATO, koji procenjuje da Rusija ima 40.000 vojnika uz granicu s Ukrajinom, ponovio je danas da i dalje ne može videti znake povlačenja. I američko ministarastvo odbrane je saopštilo da SAD nisu videle nikakve dokaze da je Rusija počela povlačenje trupa.

Ruska televizija prikazala je snimke kolone tenkova i topova koje vuku kamioni, ali nije jasno gde su ti snimci napravljeni, navodi agencija Asošiejtid pres.

Putin je rekao da i da će za Rusiju biti "veoma teško" da razvije dobre odnose s ljudima koji su došli na vlast u Kijevu dok traju "kaznene operacije na jugoistoku Ukrajine".
XS
SM
MD
LG