Dostupni linkovi

Rasmusen: Još nema dokaza o povlačenju ruske vojske



Generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen izjavio je danas u Sarajevu da je i dalje veoma zabrinut situacijom u Ukrajini i da još nema dokaza o povlačenju ruske vojske s ukrajinske granice.

"Videli smo već treću najavu predsednika (Rusije Vladimira) Putina o povlačenju ruske vojske. Svako jutro se budim nadajući se da ću videti stvarno povlačenje, ali do sada nismo videli dokaze za to i takva situacija je i danas", rekao je Rasmusen novinarima u Sarajevu.

On je dodao da NATO nastavlja da pomno prati situaciju u Ukrajini. "Biću prvi koji će pozdraviti značajno i stvarno povlačenje ruskih jedinica sa granice jer će to biti veoma važan korak ka smirivanju ukrajinske krize", rekao je Rasmušen.

Generalni sekretar NATO je kazao da je rešenje krize u Ukrajini moguće samo političkim putem.

"Veoma sam zabrinut situacijom u Ukrajini. Nadam se da će predsednički izbori u nedelju dati rezultat koji će dovesti do veće političke stabilnosti jer je jedini način za rešenje krize politički i diplomatski", rekao je Rasmusen i pozvao sve strane na
politički dijalog.

Putin je u ponedeljak naložio povlačenje vojnika koji su učestvovali na vojnim vežbama uz granicu sa Ukrajinom. SAD i NATO procenjuju da Rusija ima 40.000 vojnika duž granice sa Ukrajinom.


XS
SM
MD
LG