Dostupni linkovi

Berluskoni: Evro bi mogao da nestane ako izostanu reforme



Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni upozorio je da bi evro mogao da nestane, ako se ne pristupi radikalnoj reformi Evropske unije.

"Potrebne su nam radikalne promene, ili će ekonomska situacija primorati nas, kao i druge evropske zemlje, da napustimo evro i da se vratimo nacionalnim valutama", rekao je Berluskoni u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC).

Prema njemu, neujednačena ekonomska politika EU preti opstanku evrozone. On je rekao da je EU daleko od toga da postane Ujedinjene Države Evrope, da Unija ima neujednačenu ekonomsku i poresku politiku, i nema nikakvu spoljnu politiku.

On je priznao da su navodi protiv njega oko korupcije, neplaćenih poreza i seks žurki narušili njegov ugled u inostranstvu, ali, kako kaže, urpkos tome "Italijani znaju vrlo dobro da ništa od toga nije istina".

Bivši italjijanski premijer (77) ovih dana se može videti u domu za stare kod Milana, gde obavlja godinu dana društvenog rada kao kaznu za poresku proneveru 2013. godine.

Posle više godina odbacivanja navoda o seksualnim skandalima i korupciji, osuđen je na sedam godina zatvora zbog veze s maloletnom prostitukom i zloupotrebu vlasti. Taj slučaj je još u žalbenom postupku.

Berluskoniju je zabranjeno obavljanje javnih funkcija, ali i dalje ima čvrste stavove o EU i budućnosti Italije, za koju kaže da više nije demokratija.
XS
SM
MD
LG