Dostupni linkovi

Sorensen: EU će pomoći i BiH


Šef Delegacije Evropske Unije u BiH Peter Sorensen istakao je da će EU uložiti sve moguće napore kako bi pomogla državi da se oporavi od katastrofalnih poplava.

Izrazivši saučešće u svoje i u ime Evropske unije svima koji su izgubili najdraže u razarajućim poplavama širom regiona, Sorensen je poručio da BiH neće biti prepuštena sama sebi.

"Evropska unija će se se potpuno i aktivno posvetiti pružanju pomoći Bosni Hercegovini kako bi otklonila i kratkoročne i dugoročne posledice. Odmah smo odgovorili na zahteve vlasti Bosne i Hercegovine koji su pristizali u Centar za hitne intervencije Evropske komisije", naveo je evropski zvaničnik.

Prema njegovim riječima, tim Civilne zaštite EU je rasporedjen u BiH i radi na izrađivanju inicijalne procjene. Evropska komisija dostavlja satelitske snimke poplavljenih područja nadležnim vlastima i učestvuje u finansiranju dostave pomoći.

"Imam samo riječi hvale za napore građana Bosne i Hercegovine koji su, kao što smo vidjeli poslednjih nekoliko dana, pokazali ogroman duh solidarnosti i spremnosti da pomognu. Takođe, pozdravljam pomoć koju su poslali naši partneri i pojedinci širom svijeta", istakao je Sorensen.

Precizirao je da je do sada stigla materijalna i finansijska pomoć iz Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Litvanije, Letonije, Luksemburga, Holandije, Poljske, Rumunije, Slovenije, Slovačke, Švedske i Velike Britanije, prenela je Fena.

Trenutno, službe Evropske komisije hitno rade na izradi paketa pomoći za BiH.

"Prvi korak, naravno, jeste procjena štete. Evropska unija će nastaviti svoj aktivni angažman u skladu sa situacijom", poručio je Sorensen.
XS
SM
MD
LG